Odlingsrum i den stora byggnaden. Här hittade polisen omkring 200 plantor och diverse utrustning som bevattningssystem och odlingsbelysning.
1 av 3
Odlingsrum i den stora byggnaden. Här hittade polisen omkring 200 plantor och diverse utrustning som bevattningssystem och odlingsbelysning. Foto: Polisen
I kontorsbyggnaden fanns två odlingstält med ungefär 200 sticklingar.
2 av 3
I kontorsbyggnaden fanns två odlingstält med ungefär 200 sticklingar. Foto: Polisen
Flygfoto över fastigheten i Undenäs där narkotikan producerades.
3 av 3
Flygfoto över fastigheten i Undenäs där narkotikan producerades. Foto: Polisen

Personerna bakom knarkfabriken åtalas

1:29 min

I dag åtalas sex personer från Eksjö och Jönköping misstänkta för inblandning i den stora cannabisodling som polisen tidigare avslöjat. 

2015 avslöjades en industrilokal i västgötska Undenäs som en knarkfabrik varifrån stora mängder cannabis distribuerades.

Johan Rapp var polisens spaningsledare. Han bedömer att produktionen de senaste åren uppgått till minst 200 kilo vilket motsvarar mångmiljonbelopp i försäljningsledet:

– Tittar man på försäljningsledet på gatan så är det 90 000 kronor per kilo, det motsvarar 18 miljoner kronor, säger han till P4 Skaraborg.

Men det kan handla om så mycket som 500 kilo?

– Förutsättningarna har funnits, vad gäller odlingskapacitet, ja, säger Johan Rapp.

500 kilo motsvarar 45 miljoner kronor i försäljning. Uppskattningen gäller alltså produktion sedan 2012, men verksamheten kan ha varit igång ända sedan 2007. Med hjälp av fakta i form av konsumtion av elström, vatten, inköp av utrustning, med mera, har polisen skapat sig en bild av hur stor produktionen varit de senaste fyra åren.

Annan bevisning utgörs också av en spaning som polisen bedrivit bland annat genom att avlyssna telefoner. Undenäsutredningen är stor ur lokal synvinkel men det finns gott om anläggningar av den här typen i Sverige idag.

– Vi vet att Sverige idag är självförsörjande på cannabis, det finns en hel del anläggningar som avslöjats och som är större, säger han.

Samtliga åtalade är bosatta i Småland, och just den delen av landet har troligen varit en av de marknader där knarket har sålts vidare:

– Det är lukrativt, och många tar risker. Men fälls man för sådan här stor verksamhet blir det långa fängelsestraff, menar Johan Rapp.

Ytterligare en sjunde man från Stockholm åtalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista