Jon Månsson
1 av 2
Jon Månsson med sin mamma Eva. Foto: Jozo Glavas
Jon Månsson
2 av 2
Här är bilden på Jon Månsson som ställdes ut på museet. Foto: Emma Svensson.
Gislaved

Jon fick vara modell för en dag

Jon Månsson: Det var kul och häftigt
3:33 min

20-årige Jon Månsson från Hestra var en av 21 modeller när utställningen ”Ikon” hade premiär på måndagen på Fotografiska museet i Stockholm.

På måndagen var det premiär för utställningen ”ikon” på Fotografiska museet i Stockholm där 21 modeller med Downs syndrom fotats i roller de aldrig synts förr.

En av modellerna är 20-årige Jon Månsson från Hestra.

– Det var kul och häftigt faktiskt.

Själva fotograferingen tog inte så lång tid och utställningen publicerades på Aftonbladet redan i förra veckan. På Jons bild så sitter han på en motorcykel i skinnjacka och keps. Inspirationen till bilden är tagen från en gammal bild på den legendariske skådespelaren Marlon Brando.

Det tog en dag. Det var bra och de sminkade mig också, men jag kände igen mig på bilden.

– Det är jättekul att se på bilden. Jag var stolt över mig. Jag var lite nervös innan och det var pirrigt, säger Jon.

Anledningen till att utställningen hade premiär i dag är för att det är internationella Downs syndrom-dagen. Vissa väljer då bland annat att uppmärksamma det genom den så kallade rocka sockorna-dagen. Och enligt Jon är uppmärksamheten betydelsefull.

– Det är viktigt att uppmärksamma människor som har Downs syndrom och olikheter.

– Om jag är ute med mina föräldrar så är jag ute, jag går inte och tänker på att jag har en funktionsnedsättning. Jag bryr mig inte om vad andra tänker.

Lyssna på hela intervjun med Jon i spelaren i toppen av den här sidan. Kolla även på bilden på Jon som "Rebellen" från utställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".