David Petrasek
David Petrasek. Foto: Jozo Glavas

Exklusivt: Petrasek talar ut om karriären

David Petrasek om bästa minnena, gulden, Stefan Liv och förra säsongen
21 min

Han är en av HV71:s största spelare genom tiderna med sina tre SM-guld och flera hundra matcher. Nu har David Petrasek lagt skridskorna på hyllan.

1995, 2008 och 2010 var David Petrasek en starkt bidragande orsak till att HV71 gick hela vägen och vann SM-guld. Tillsammans med den gode vännen Johan Davidsson har han varit lite av fanbärare för det nya, framgångsrika HV71 som har dominerat svensk hockey på 2000-talet.

Men under ett par år i början av 2000-talet så valde Petrasek att lämna sin moderklubb för att testa lyckan i Skåne och Malmö Redhawks.

– Jag kände att jag stod still i min utveckling och så var det (Niklas) Wikegård och (Stephan) ”Lillis” Lundh som ville ha ner mig dit. Jag trivdes fantastiskt bra, mest vid sidan om isen egentligen. Vi hade ett fantastiskt lag de två första åren, sen kraschade ekonomin och vi bytte tränare mycket. Men vi var ett underbart gäng och jag har faktiskt kvar jättemånga kompisar där nere.

Sedan valde Petrasek att återvända till HV71 och Huskvarna för att förverkliga den dröm som han en gång tidigare redan hade uppfyllt; nämligen att vinna SM-guld med HV71 igen. Och det gjorde han också – två gånger om. Säsongen 2010 var han en av hela ligans allra bästa backar och dominerade på planen. Han kände då att tiden var inne för att testa på något nytt. Flyttlasset bara av till KHL.

Och det var under hans andra år i Ryssland som han möttes av beskedet att hans gode vän Stefan Liv hade omkommit.

Vi var på väg till första bortamatchen och landar i Omsk och jag känner att någonting har hänt för killarna börjar prata om Jaroslavl och flygplan. Man snappar upp ord här och var. När sedan beskedet kom så är det ganska svart för mig.

Tiden i Sibir Novosibirsk, Stefan Livs gamla klubb innan han flyttade till Lokomotiv Jaroslavl, blev tuff för Petrasek.

– Min plats i omklädningsrummet var bredvid Stefans. De hade hängt upp ett porträtt där och tände ljus varje dag. Jag tänkte på allt förutom ishockeyn och det var tungt att spela.

Efter en mindre bra tid i Ryssland valde han att återvända till HV71 och Huskvarna för andra gången. Väl där blev det uttåg i flera kvartsfinaler i rad innan Petrasek la skridskorna på hyllan. Men hans sista säsong blev mer turbulent än vad varken han eller någon i HV hade önskat.

Det var en fruktansvärd tid rent sportsligt. Man mådde inte bra helt enkelt. Det var inte bara mig det handlade om utan det var så mycket större. Det var väldigt mycket skit som händer där nere som förstörde hela föreningen på ett år. Jag vill inte skapa en bild av att vara bitter eller tjurig. Jag har varit irriterad på att sanningen inte har kommit fram.

Och i förra veckan kom beskedet att en av HV:s största profiler genom tiderna nu lägger skridskorna på hyllan.

– Jag ville mest bevisa för mig själv att jag kunde spela på en viss nivå och för att kunna göra det så skulle en del saker spela in i mitt nya klubbval, och inget sådant dök upp. Då blev valet ganska enkelt att jag skulle sluta.

Modo Hockey och Andreas Johansson har avböjt att kommentera David Petraseks intervju.

Lyssna på hela intervjun om tiden i Malmö, alla gulden, vännen Stefan Liv, det sista året i HV71 och varför han petades i KHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".