Södra Munksjön karta
Här är marken som Jönköpings kommun nu köpt. Foto: Jönköpings kommun
Jönköping

Munksjömarken blir 35 miljoner dyrare än planerat

1:01 min

Jönköpings kommun är nu klara med köpet av marken vid södra Munksjön, och marken kostar 35 miljoner mer än vad som var planerat.

Nu står det klart att Jönköpings kommun köper marken vid södra Munksjön i Jönköping för en 35 miljoner kronor högre summa än vad som var planerat.

Redan förra året var det nära att en affär mellan byggherren Tommy Hegestrand och Jönköpings kommun om Hegestrands mark vid södra Munksjön gick i lås. Hegestrand skulle då få en betydligt större bit mark vid Axamo-området i utbyte mot marken vid södra Munksjön.

Detta ledde i sin tur till stora protester från allmänheten då de inte ville byta bort marken vid Axamo.

Men nu har alltså kommunen valt att göra ett rent köp av den åtråvärda marken söder om Munksjön där ett helt nytt bostadsområde planeras i framtiden.

Från början beräknades kostnaden hamna på 123 miljoner kronor, men nu slutade notan på 158 miljoner kronor, vilket är 35 miljoner er än beräknat. Anledningen till det höjda priset är främst för att det inte blir något byte av mark längre.

– Den här skogsfastigheten är inte längre en del i affären och dessutom har tiden gått och det är ett stort tryck efter fastigheter i området, säger Åsa Friis, vd på kommunala Södra Munksjön Utvecklingsbolag.

Förutom köpesumman på 158 miljoner så tar kommunen även över ett lån på 22 miljoner kronor, så slutsumman hamnar på totalt 180 miljoner kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista