Terrorexperterna Klas Borell Marco Nilsson
1 av 2
Terrorexperterna Klas Borell och Marco Nilsson. Foto: Jozo Glavas
Bryssel terror
2 av 2
Foto: SEPPE KNAPEN
Terrorattackerna i Bryssel

Jönköpingsforskaren: Inte oväntat att Belgien skulle bli drabbat

Terrorexperten: Finns två syften med sådana attacker
4:17 min

Terrorexperterna Klas Borell och Marco Nilsson från Högskolan i Jönköping kommenterade i dag terrorattentaten som drabbade den belgiska huvudstaden.

Två explosioner på kort tid på flygplatsen i Bryssel inträffade på tisdagsmorgonen. Kort därefter inträffade även ett attentat i tunnelbanan i centrala Bryssel.

Än så länge är det oklart hur många civila som drabbats men de senaste uppgifterna gör gällande att minst 34 personer ska ha dött i explosionerna.

Klas Borell är professor i sociologi och forskar om hur konflikter och terror påverkar oss.

– De här attackerna i Bryssel har ingen direkt militär funktion, det handlar om attacker mot försvarslösa civila och jag tror att det finns två syften med sådana attacker. För det första att undergräva samhällssolidariteten och för det andra att skapa rädsla.

Ingen har i nuläget tagit på sig skulden för de här attackerna men enligt både Klas Borell och Marco Nilsson, terrorexpert som forskar om hur självmordsbombare gör för att orsaka så mycket skada som möjligt, så pekar det mesta på att det finns en koppling till Islamiska staten, IS.

Den främsta anledning att IS genomför de här attackerna är enligt de båda experterna för att de har tappat mark i Mellanöstern och därför försöker vinna mark genom att attackera Europa.

Enligt Klas Borell så tror han inte att IS lyckas med sina mål som de hade med attacken.

– Man såg direkt en stor solidaritet i hela världen med invånarna i Bryssel. Det skapades en hashtag där människor ville hjälpa.

Marco Nilsson är inte förvånad över att just Belgien drabbas av den här attacken.

– Det var inte oväntat att Belgien skulle bli drabbat, för Belgien ligger strategiskt beläget i hjärtat v Europa och där det är lätt för radikaliserade personer att ta sig över allt.

Lyssna på hela intervjun med experterna i toppen av sidan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".