Personer som passerar in och ut till lokalen
1 av 3
Bilder från polisens hemliga kameraövervakning visar att flera av de misstänkta besökt fastigheten åtskilliga gånger. Foto: Ur förundersökningen
Flygfoto på lokalerna
2 av 3
Precis bakom återvinningsstationen i Undenäs ligger fastigheten där det i hemlighet odlats cannabis i flera år. Foto: Polisen
Den här spaningsbilden mot lokalerna togs av polisen redan i maj 2015
3 av 3
Den här spaningsbilden mot lokalerna togs av polisen redan i maj 2015 Foto: Polisen

Polisens spaningsbilder från knarkfabriken

2:59 min

Åtal mot sex personer från länet som tros ligga bakom en stor knarkfabrik har väckts. Tillslaget mot knarkfabriken gjordes efter flera månaders spaning mot lokalerna och de misstänkta.

I måndags åtalades sju män från Småland för grova narkotikabrott i samband med cannabisodlingen som avslöjats i Undenäs utanför Karlsborg. Det handlar om en industriliknande produktion av hundratals kilo färdig narkotika sedan 2007.

I den tjocka förundersökningen framkommer också mer om bakgrunden till tillslaget i november. Bland annat finns bilder och spanings-PM från platsen så tidigt som från maj månad förra året. Det var polisens underrättelsetjänst i Jönköping som först fick höra talas om anläggningen och kontaktade kollegorna i Skaraborg, berättar kommissarie Johan Rapp på polisen i östra Skaraborg. Sedan startade man spaningsinsatsen gemensamt.

– Vi började redan under sommaren där vår personal från Jönköping och Skaraborg tittat på objektet. Vi har sysslat med underrättelseinhämtning och vi har använt en del tekniska spaningsmetoder för att komma ett steg närmare, säger Rapp till P4 Skaraborg.

Där ingår till exempel hemlig kameraövervakning mot produktionslokalerna i Undenäs. På bilderna syns hur flera av de misstänkta vid ett flertal tillfällen besöker fastigheten och bär in och ut saker genom grindarna.

De säkrades max två sekunder efter det att entrédörren öppnades av oss.

Så slutligen. Kvällen den 2 november förra året var 16 poliser på plats i Undenäs, framgår i ett ingripande-PM. Man smög sig in bakvägen genom terrängen och klippte sig genom Gunnebostängslet. Sedan gjordes en "offensiv ingång" i lokalerna och tre av de misstänkta greps.

"De säkrades max två sekunder efter det att entrédörren öppnades av oss. Jag är övertygad att de inte har haft någon förnimmelse om vad som skulle ske", står att läsa i PM:et.

– Vi kom till en punkt där vi såg att vi hade tillräckligt mycket bevis. Vi var säkra på att det var en större odling där och vi hade ett flertal av de misstänkta inne på anläggningen, säger Rapp.

Hur mycket narkotika som tillverkats under de här åren är i efterhand svårt att bedöma för utredarna. Men vinsterna för dom inblandade kan ha varit någonstans mellan 10 och 30 miljoner kronor - pengar som är spårlöst borta och har inte påträffats i utredningen.

Däremot riskerar den av de misstänkta som äger fastigheten att bli av med den till staten. Åklagaren yrkar också på att flera av de misstänkta ska betala tillbaka ungefär 9,5 miljoner kronor till staten. Den summan har man kommit fram till genom att räkna på lägsta möjliga vinst från verksamheten.

Rättegången inleds i Skaraborgs tingsrätt den 31 mars och pågår under sex dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista