Oscar Hiljemark.
Oscar Hiljemark har tagit steget från Gislaved till italienska Seria A. Foto: Anders Wiklund/TT
Fotboll

Hiljemark stabil i svajigt Palermo

Tränarna har åkt in och ur Palermo i en osannolik takt. Ägaren säger att han vill sälja klubben.

Men Oscar Hiljemark, fotbollsfostrad i Gislaved, står med båda fötterna stadigt i det sicilianska gräset. I sommar vill han ta klivet in på EM-planerna.

Lärorikt är ett ord som Oscar Hiljemark ofta återvänder till under pressträffen på Friends Arena inför fotbollslandslagets bortamatch mot Turkiet på skärtorsdagen. U21-hjältens förmåga till inlärning och anpassning har ställts på stora prov den här säsongen.

Att Palermos ägare sedan många år, Maurizio Zamparini, i dagarna sagt att han tänker sälja klubben efter säsongen är en nyhet även för Hiljemark. Att det varit svängdörrar till tränarposten har han vant sig vid. Och vänt till något positivt.

- Det blir mycket nya första intryck med åtta tränare på en säsong, men det har varit väldigt lärorikt. De första två-tre tränarebytena kanske var lite speciellt. Sedan vänjer man sig och verkligen lär sig fokusera på vad man ska göra på plan och inte så mycket på vad som händer utanför, säger han.

Stadig startman

Och trots alla nya tränare och nya spelsystem så har Oscar Hiljemark behållit sin roll på mittfältare.

- Jag har spelat alla matcher från start och är den som spelat flest matcher i laget tror jag, säger han.

- Jag har spelat i topplag innan, både PSV och Elfsborg, där man slåss om titlar och här slåss man mer för sin överlevnad i klubben eller i ligan. Det har varit väldigt lärorikt att gå från lag som ständigt har bollen och kontrollerar spelet till ett lag som inte har bollen lika mycket, man måste väga varje passning och varje position med bollen på ett helt annat sätt.

Walter Novellino, 62, är den senaste i tränarraden och uppdraget är klart: hålla Palermo kvar i serie A. Just nu är laget på nedflyttningsplats.

- Tabelläget kunde ha varit lite mer stabilt, men det är åtta matcher kvar så det är inte så mycket att vara orolig för, det är vårt jobb att se till att det blir Serie A nästa säsong.

Om sin klubbframtid säger Hiljemark inte så mycket. 23-åringen har tre år kvar på kontraktet med Palermo. Han konstaterar att innan transferfönstret öppnar i sommar ska ligan avslutas och ett EM spelas.

Hållit nivån

Och dit, till EM i Frankrike, vill han.

- Med tanke på att vi har bytt spelsystem så många gånger och haft väldigt mycket nytt så får jag ändå säga att jag har hållit en väldigt hög nivå, säger han.

Matcherna mot Turkiet och Tjeckien (Friends Arena på tisdag) är de enda innan EM-truppen tas ut. Hiljemark vet att han måste nå rätt nivå då också.

- Det är helt upp till Erik hur han vill använda mig. Jag är med i truppen och jag står till förfogande där han tror att jag ska spela och där jag ska vara. 


Född: 28 juni 1992, Gislaved.
Position: Mittfältare.
Klubbar: Elfsborg 2010-2013, PSV Eindhoven 2013-2015, Palermo 2015-.
Landskamper: 7 A, 37 U21.
Övrigt: Lagkapten då Sverige tog guld i U21-EM 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista