Bil med smuggelsprit.
Foto: Bild från polisens förundersökning
Jönköping

Körde nästan 4800 liter öl och sprit

1:24 min

4000 liter starköl och 800 liter sprit. Nu åtalas en man för smuggling.

Den spritsmugglare som greps på riksväg 40 utanför Jönköping har nu åtalats. Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha smugglat nästan 4000 liter starköl och nästan 800 liter sprit till Sverige.

Det var för ungefär två veckor sedan som polisen stannade en skåpbil i höjd med Bottnaryd utanför Jönköping eftersom den var falskskyltad med norska skyltar, bilen var också kraftigt överlastad - med fem ton alkohol visar det sig.

I bilen sitter en man i 30-årsåldern som kört från Polen och är på väg med alkoholen till Norge. I polisförhör erkänner han att han smugglat in ungefär 5000 liter alkohol, men han förstod inte själv att det var så mycket. Däremot hade han reagerat på att bilen kändes nedlastad och var svår att styra.

Enligt polisens förundersökning berättade mannen att han inte själv köpt spriten utan bara fått order om att köra den till Norge, men han vill inte berätta vem han arbetar för.

Det är långt ifrån första gången han kört rundan, berättar han i förhören. Mannen har också dömts för att ha smugglat sprit i Sverige tidigare.

Just därför skyndade han sig att skicka iväg ett sms när han greps i Bottnaryd igen. Tidigare har polisen berättat för P4 Jönköping att mannen skickade sms till sin flickvän, men i förundersökningen visar det sig att det var till hans mamma hans tankar gick när polisen tog honom.

I sms:et skrev han "Jag åker in igen, förlåt" till mamman.

Mannen var också narkotikapåverkad och åtalas, förutom för grov smuggling, för rattfylleri. Åklagaren yrkar på att mannen ska utvisas om han döms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista