Sofia Ridderstad (M). Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Sofia Ridderstad (M). Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio

Petningen vållar full strid inom M

1:59 min

Hon gick emot valberedningen och föreslog en man som regionstyrelsens ordförande. Nu petas moderaten Sofia Ridderstad.

Det är nu full strid inom Moderaterna i Jönköpings län. När partiet samlas till förbundsstämma om några veckor petas Sofia Ridderstad från Nässjö. Hon är i dag ordförande för Moderatkvinnorna i Jönköpings län, men på grund av att hon uttalat stöd i media för en annan person, dessutom en man, än valberedningens förslag till ny ordförande i regionstyrelsen petas hon från ordförandeposten.

– Jag är helt chockad. Man blir ju ledsen och upprörd... Ska en politiker inte kunna svara på frågorna när man blir uppringd, säger Sofia Ridderstad till P4 Jönköping.

Det var inför valet av ny ordförande i regionstyrelsen, efter Håkan Jansson, som Sofia Ridderstad och ytterligare några moderater uttalade sig offentligt. Valberedningen ville ha Malin Wengholm men de stödde andra kandidater.

Det här föll inte i god jord. Att hon som ordförande för Moderatkvionnorna dessutom föreslog en man, Anders Wilander, gjorde saken än värre. Thomas Bäuml från Jönköping, är ordförande i valberedningen.

– På sluttampen var det ju en annan kandidat, en manlig kandidat, som hon argumenterade för. Hon talade ju inte bara positivt om denne utan även negativt om Malin Wengholm, på ett sätt som väldigt många medlemmar blev upprörda över.  

Hon mena ju att hon svarat på frågor som journalister ställt, kan man inte göra det i Moderaterna?

– Jo, men hon hade kunnat svara att hon inte hade med saken att göra och inte ville uttala sig. 

Sofia Ridderstad är både arg och besviken. Hon oroas över utvecklingen som hon tycker går åt fel håll. Moderaterna måste vara ett parti med högt i tak, där politiker får uttala sig offentligt utan att oroas för repressalier, säger hon.

Men sofia Ridderstad ger inte upp, hon kan tänka sig ta strid för ordförandeposten.

– Vill medlemmarna att jag ska fortsätta är det klart att man får överväga det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista