Bubbel på Ryhovs sjukhus.
1 av 3
Ryhov firar med blommor och diplom.
2 av 3
I mitten regiondirektör Agneta Jansmyr och Christina Kennedy från Dagens Medicin. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Personal på Ryhov firar.
3 av 3
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Sjukvård

Här skålar man för den sjuka sviten!

Agneta Jansmyr, regiondirektör: Måste ha en hög nivå
6:12 min

Idag har man haft rejäl anledning att fira på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Ofta när det handlar om sjukvård hör vi ju om det dåliga - det handlar om personalbrist, långa väntetider och kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bland annat...

Men idag har man faktiskt skålat uppe på Ryhov, de har ju blivit utsedda till Sveriges bästa mellanstora sjukhus - i år igen. Det är fjärde gången i rad man får den utmärkelsen och det har aldrig hänt förr att ett sjukhus anses som bäst så många år i rad. Uppe på Ryhov firades det och skålades i cider.

Det är tidningen Dagens Medicin som utser titeln, och regiondirektör Agneta Jansmyr är inte helt förvånad över att Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är bästa mellanstora sjukhus i år igen.

Det beror på att vi har väldigt bra chefer och medarbetare. Men vi har också arbetet länge med kvalitet som strategi och gjort ständiga förbättringar, säger Jansmyr.

Men vad är Ryhovs triumfkort, som gör att man hamnar så här högt upp i rankningen?

– I år lyfter Dagens Medicin fram hjärtsjukvården som väldigt bra. Men även om man är bra inom några områden så räcker inte det, man måste ha en hög nivå över det hela.

Fjärde året i rad som ni blir utsedda, har det blivit en sporre?

– Ja, jag tror att det blir en bekräftelse som ger inspiration och lust i arbetet.

Dagens Medicin samlar in underlag från bland annat kvalitetsregister, Socialstyrelsen och sjukhusen själva när de gör sin bedömning. Men också svar från patientenkäter räknas in.

Enligt tidningen måste sjukhusen hålla en jämn och hög nivå på kvaliteten för att toppa listan, man får inte vara jättedålig på något.

Parametern som lyfter Ryhov i år är hjärtsjukvården - en tung parameter eftersom hjärt- kärlsjukdomar berör många. Men Ryhov får också höga betyg inom förlossningsvården.

Utifrån patientenkäterna visar det sig att patienterna på Ryhov i sin kategori är femte nöjdast i landet.

Men en kategori som man tappar i är medicinsk kvalitet, den allra viktigaste punkten när tidningen räknar eftersom det är bättre att patienten överlever än att läkaren var trevlig.

Men det behöver inte betyda att Ryhov har blivit sämre på medicinsk kvalitet, säger Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy.

– Det är inte säkert att det är ett tapp så till vida att Ryhov har blivit sämre, utan alla andra kan ha blivit bättre. När det gäller den medicinska kvaliteten ser vi att de svenska sjukhusen bli bättre varje år, säger Kennedy.

Fjärde året i rad som sjukhuset blir utsedda som det bästa, har det hänt förr?

– Nej, Ryhov är ensamma om att vara vinnare i sin kategori fyra år i rad.

Vad säger det om Ryhov?

Jag tror att det säger något om hur man arbetar med förbättringar och att man vill låta sig sporras av sina resultat och mäta sig med andra. Men det handlar också om, hoppas jag, vara transparent mot patienterna om hur det går.

Men för att behålla placeringen nästa år, finns det något som de behöver titta lite mer på?

– Man behöver förbättra sig inom kategorin trycksår och man behöver se över sitt arbete med hygienrutiner.

Värnamo sjukhus som också räknas som mellanstort hamnar på tolfte plats i år. Höglandssjukhuset i Eksjö hamnar utanför topplistan.

Men i närheten av Jönköpings län, och som blir extra aktuellt när det pratas storregioner i framtiden, ligger landets bästa universitetssjukhus i Linköping, och det bästa mindre sjukhuset är Oskarhamns.

Men naturligtvis kan inte Ryhov vara tipp topp och bäst på allt, under året har en del kritik riktats från Inspektionen för vård och omsorg för bland annat överbelastning på akutmottagningen. Nu ska sjukhuset jobba ännu mer för att behålla topplaceringen, säger Jansmyr.

– Man kan säga att Ryhov är så här bra för att vi har arbetat med förbättringar år efter år, och det måste fortsätta inom alla områden egentligen. Men det är klart att man tar ett extra tag inom de områden som man ser att det finns mest att göra, säger Jansmyr.

Till exempel vadå?

– Vi har inte analyserat det färdigt än, men det handlar om till exempel väntetiderna inom cancervården.

Hur ska ni göra nu då för att vinna det här för femte året i rad?

- Jag brukar säga att om man ska vara bland de bästa, då måste man vara bäst på att förbättra sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".