Ali Yehya på High Chaparral.
1 av 2
Ali Yehya på High Chaparral. Foto: David Freid / Mel Films
High chaparral. Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 2
High Chaparral i Gnosjö kommun. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Hillerstorp

Flyktingar i westernpark har blivit en världsnyhet

5:22 min

I höstas började westernanläggningen ta emot flyktingar - något som har fått stor uppmärksamhet.

Tidigare i veckan kom ju beskedet att High Chaparrals grundare "Big Bengt" Erlandsson gått ur tiden. En nyhet som det rapporterat mycket om i media.

En annan händelse som faktiskt blivit en världsnyhet är flyktingmottagandet på High Chaparral. Det var i höstas som westernanläggningen i Hillerstorp började ta emot flyktingar.

– Vi har haft BBC här veckan innan flyktingarna kom. Några månader sedan var Russia Today här under nästan en vecka och dokumenterade, sedan var det dags för amerikanska Mel Magazine. Det är ju kul att vårt arbete syns och hörs, säger Ali Yehya som jobbar med flykringarna.

Men varför denna uppståndelse av utländsk media? Journalisten David Freid som tidigare bland annat jobbat åt New York times och nu nyligen startade en egen kortdokumentärfilmshemsida i USA har gjort reportaget på High Chaparral.

Han berättar för P4 Jönköping att han såg chansen i High Chaparral och flyktingboendet där, för att kunna berätta kortfattat om flyktingsituationen från Syrien till Europa och Sverige. Han tyckte också att kopplingen till USA gjorde situationen mer unik.

– Ärligt talat så är det en bisarr situation, en amerikansk wild west i Sverige som är ett flyktingläger för syrier. Det drar uppmärksamhet till sig, berättar David Freid på engelska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista