Från presskonferen, här byggs flyktingboenden Jönköping
1 av 2
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Kommunalråden Carin Berggren (M), Andreas Sturesson (KD) och Mona Forsberg (S).
2 av 2
Kommunalråden Carin Berggren (M), Andreas Sturesson (KD) och Mona Forsberg (S) på presskonferensen. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköpings kommun

Här bygger Jönköping för flyktingarna

1:58 min

I dag presenterade kommunledningen i Jönköping hur man tänker ordna boenden åt flyktingarna.

Jönköpings kommun kommer bygga bostadshus på fem orter runt om i kommunen för att kunna ge tak över huvudet åt de 260 flyktingar man blivit tilldelade. Det handlar om prefabricerade hus, så kallade modulhus, som ska byggas. Men förhoppningen är att husen kan användas länge.

– Det kan vara så att de går att användas till vanliga lägenheter även i framtiden. Men det kan också vara så att behovet kommer minska, något som vi dock inte ser i dagsläget. Bostadsbyggandet är ju den största utmaning vi har, säger socialdemokratiska kommunalrådet Mona Forsberg.

Kommunen kommer nu bygga fem modulhus i Bottnaryd, Barnarp, Fagerslätt, Ljungarum och Tenhult och det kommer va mellan 20-30 lägenheter i varje hus, ingen prislapp för detta finns klar än.

Den senaste tiden har politikerna fått mycket frågor och det har spridits spekulationer om att kommunen planerat bygga bostäder åt flyktingar på Sannaängen, Öxnehaga och i Gränna. Men så kommer det inte bli, berättade kommunalråden på presskonferensen i dag, istället blir det alltså de här andra fem orterna som politikerna är överens om, säger Mona Forsberg.

– Gör man nu en överenskommelse, då får man både ge och ta. Jag har inget emot att bygga på Sannaängen, det har vi fått igenom i kommunfullmäktige att vi ska bygga lägenheter där. Men när det gäller de särskilda bostäderna får vi ta områden där vi är överens. Jag hoppas att det här kommer berika kommunen ytterligare, eftersom mångfald berikar. Det är också viktigt att vi inte gör några stora områden utan sprider i hela kommunen.

Förutom modulhusen kommer kommunen också öka på byggtakten av bostäder i stort, bland annat genom att detaljplans- och överklagandeprocessen ska kortas ner, men också bygga små lägenheter på vindar. Kommunen har haft möten med både sina bostadsbolag och privata fastighetsägare för att ta fram fler lägenheter.

Modulhusen väntas stå klara inom ett halvår till ett år, men det är inte helt klart än vart exakt i orterna de ska stå. Så fort kommunen har bestämt det så ska grannarna där få information så snabbt som möjligt för att undvika oro, lovar Mona Forsberg.

När det är aktuellt så kommer det finnas möten ute på respektive ort så man kan få ställa frågor givetvis.

Bostäder:

  • Bottnaryd, cirka 30 lägenheter
  • Barnarp, cirka 20 lägenheter
  • Fagerslätt, cirka 30 lägenheter
  • Ljungarum, cirka 20 lägenheter
  • Tenhult, cirka 20 lägenheter

Verksamhetslokaler (HVB-hem/stödboende)

  • Bankeryd
  • Skärstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista