Lennart Leijon.
1 av 2
Lennart Leijon, kommenderingschef. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Kjell Lundgren, klubbchef Jönköpings Södra.
2 av 2
Kjell Lundgren, klubbchef Jönköpings Södra. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Jönköping

Så laddar polisen inför allsvenska premiären

Polisen: Vi ser en risk
2:06 min

Det kan bli betydligt mer bråk och stök i samband med J-Södras matcher när de nu gått upp i allsvenskan.

Storklubbar som Malmö, AIK, Hammarby och så vidare ska spela i Jönköping och det gör att polisen tvingas ta in poliser från andra län för att bevaka matcherna.

Nu rustar polisen för det värsta scenariot och redan den första hemmamatchen blir ett eldprov, då Malmö FF kommer på besök.

– Vi måste ju ha hjälp, vi är inte tillräckligt många för den här typen av matcher, säger Lennart Leijon som är kommenderingschef.

Polisen har varit med på detaljnivå och planerat hur besökarna ska röra sig, var supporterbussarna ska parkera och hur insläppet ska gå till.

Problemet är bland annat själva arenan, det är en jättefin arena men den är gamma och inte anpassad för spel på den högsta nivån. Dessutom är det logistiken runt omkring, det finns inte tillfartsvägar och p-platser i tillräckligt stor omfattning.

Polisen vill inte säga hur många poliser som avdelas för att närvara vid matcherna men de har fått samla resurser från andra delar av område Öst.

Störst fokus är det på matcherna med storstadslagen - IFK Göteborg, Hammarby, Djurgården, AIK, Helsingborg och Malmö.

Redan första matchen ställs både klubben och polisen inför ett eldprov när man tar emot Malmö FF på Vallen.

In i det sista pågår förberedelserna för att få arenan att leva upp till säkerhetskraven och standarden som krävs för spel i allsvenskan.

– Vi är nybörjare så vi måste lära oss under säsongen. Det är många nya saker gällande säkerhet och medialt intresse och så vidare, säger Kjell Lundgren som är klubbchef.

Men logistiken är svår att lösa - en del av de runt 20 bussar med Malmösupportrar måste parkeras på Dunkehallavägen, säger Lennart Leijon. 

Dom hoppas att allt ska flyta på lugnt men förbereder sig för värsta sortens scenario - där det uppstår bråk mellan supportrar.

– Vi ser en viss risk för att det blir konflikter mellan supporters. Vårt mål är att hålla isär supportergrupperingarna, de ska helst inte mötas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".