Frida Boklund, Företagarna
Nya regler om arbetsmiljö är otydliga, anser Frida Boklund, regionchef på Företagarna. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Arbetsmiljö

Hårdare regler ska bromsa ökande sjukskrivningar

1:34 min

Sjukskrivningar på grund av stress ökar kraftigt i Jönköpings län. Nu ska hårdare krav på chefer minska stressen på arbetsplatser. Det är avsikten med nya regler för arbetsmiljö som träder i kraft den 31 mars.

På tre år har antalet sjukskrivningar på grund av olika stressjukdomar mer än fördubblats i Jönköpings län. Det är mer än riksgenomsnittet under samma tid. Senast offentliggjorda siffror visar att drygt 1050 personer i länet var sjukskrivna på grund av stress.

Den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar idag är psykisk ohälsa. Och problemen ökar, visar statistik från Försäkringskassan som Sveriges Radio P4 tagit del av.

Sjukfrånvaron är i genomsnitt 50 procent högre inom offentlig sektor jämfört med privat sektor.

Organisationen Företagarna ser problem för just små företag med de nya reglerna, säger regionchef Frida Boklund:

– Generellt är vi emot fler direktiv och att lägga på mer på en liten företagare, vars uppgift är att driva sitt företag, säger hon.

Arbetsmiljöverkets nya regler handlar bland annat om att chefer måste bli mer vaksamma på kränkningar och mobbning på en arbetsplats, att det finns tillräckligt med personal för att minska stressen och om hur mycket jobb chefen ska kunna lägga på en anställd.

Frida Boklund på Företagarna säger att stress på jobb och fritid inte alltid är så lätt att skilja på, men hon ser ändå fördelar med de nya reglerna:

– Kanske gör det att man blir mer uppmärksam och vågar ställa den där extra frågan hur man mår. Då är det bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista