Minst sex olyckor orsakade en kö på över en mil genom Jönköpings kommun.
1 av 5
En kö på över en mil gick genom Jönköping och Huskvarna på lördagen efter flera olyckor och många mässbesökare. Foto: Therese Edin / Sveriges Radio
Minst sex olyckor orsakade långa köer på E4 på påskafton.
2 av 5
Räddningstjänsten hade bitvis svårt att komma fram till alla olyckorna på E4 under lördagen. Foto: Therese Edin / Sveriges Radio
Besökare strömmar in på motormässan på Elmia under påskaftonen.
3 av 5
En halvtimme före öppning var det redan köer in på Elmiaområdet. Foto: Foto: Therese Edin / SR
Köerna ringlade långa, ändå från Hedenstorps industriområde på riksväg 40 genom hela Jönköping.
4 av 5
Norrgående fil var helt igenkorkad genom hela Jönköping och Huskvarna, här förbi avfarten mot Ryhov. Foto: Johan Wiberg / Sveriges Radio
Många personer gick ur bilarna när köerna tilltog.
5 av 5
En del gick ut och gick på motorvägen när köerna var som värst, dels för att uträtta sina behov. Foto: Rebecka Montelius / Sveriges Radio
Motormässan

Rejält trafikkaos på E4:an

4:50 min

Minst sex olyckor inträffade på E4:an och det var milslånga köer när tiotusentals besökare strömmade in till motormässan på Elmia.

Här kan du följa trafikläget.

– Det här är nog topp tio värsta som vi varit med om på bilmässan, säger trafikpolisen Göran Palm till P4 Jönköping.

Efter klockan tio var det minst sex olyckor, där räddningstjänsten fått rycka ut som bidrog till de långa köerna. Det har varit stopp i både norrgående och södergående på E4:an, med värst läge i norrgående. Där var det ett tag över en mil lång kö. Ingen har behövt föras till sjukhus efter olyckorna.

– Det är mycket rörigt just nu på E4:an, berättade Caroline Åslund, på Sveriges Radios trafik- och serviceredaktion som fick många samtal från bilister som satt i köerna från tiotiden på förmiddagen och framåt.

Det var även många som sprang över vägen för att uträtta sina behov. Bilister berättade även för trafik- och serviceredaktionen om att folk sprang framför bilarna och lekte så kallad chicken-race, där man ska springa över så sent som möjligt utan att bli påkörd.

Enligt redaktionens information inträffade olyckorna bland annat vid Huskvarna södra, i norrgående fil där E4:an och riksväg 40 delar på sig i Jönköping, vid Ljungarum avfart till Ryhov, i södergående vid Brunnstorp samt mellan Torsvik och Råslätt där två bilar ska ha prejats in i mitträcket.

Polisens teori till köerna är förutom olyckorna, att ovanligt många väntade med att åka till mässan till just lördagen, eftersom vädret var sämre på fredagen. Besökarna var så många att parkeringarna vid Elmia inte räckte till.

– Det har varit sanslöst ute på vägarna, berättade polisens presstalesperson Lasse Johansson.

– Vi har aldrig varit med om en sådan här situation där köerna håller i sig så sent in på eftermiddagen. Vi har aldrig varit med om det här innan.

Först framåt kvällen var läget på E4:an lugnare.

– Nu börjar det lugna sig, även om det är fruktansvärda köer upp till A6-området. Elmiamässan stänger vid 18-tiden. Men på E4:an ser det bra ut, det rullar på hyfsat, säger Lasse Johansson vid 18 på kvällen.

De olyckor som inträffat har framför allt handlat om plåtskador, enligt polisen.

Varje år under påskhelgen kommer över 70 000 besökare till motormässan och Påskafton är ofta den dagen då antalet besökare är som mest, lite beroende på vädret.

Här kan du följa trafikläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista