Köer in till parkeringen vid Elmia.
1 av 3
Idag begränsades köerna till mässan till själva mässområdet. Foto: Maria Rymelll/Sveriges Radio
Minst sex olyckor orsakade en kö på över en mil genom Jönköpings kommun.
2 av 3
En kö på över en mil gick genom Jönköping och Huskvarna på lördagen efter flera olyckor och många mässbesökare. Foto: Therese Edin / Sveriges Radio
Köerna sträckte sig över en mil när det var som värst.
3 av 3
Polisen fick gå upp med helikopter för att övervaka dom långa köerna på påskafton. Foto: Håkan Montelius.
Jönköping

Därför blev det trafik-kaos

1:42 min

Kaoset i trafiken på E4 under påskafton med milslånga köer, olyckor och stillastående trafik, kan bero på att det blev besöksrekord. 

Normalt har man haft omkring 30 000 besökare under påskafton, det visar statistik från mässan som hållits i många år i Jönköping. Men under årets påskafton kom 38 000 besökare på en dag, vilket innebär 25 procent mer än normalt. Det blev även problem med att hitta parkeringsplatser till alla på Elmiaområdet.

Fredrik Sjökvist, projektledare på mässan säger att rekordsiffran hänger ihop med hur påsken ligger.– Påsken ligger tidigt i år och det är lönehelg. Vädret är fint, men för kallt för att vara ute i trädgården, och då åker man till mässan i stället.

Alla tillfartsväger till stan korkades igen av köer, och även inne i Jönköping blev det trafikkaos på sina håll. Och det höll i sig en stor del av dagen.

Det var också problem för besökarnar att hitta parkering, trots att det fanns fler funktionärer än vanligt på plats för att lotsa folk rätt.

Polisen är nöjd med sin insats, trots att det stora antalet besökare orsakade trafikkaos. Lennart Leijon, kommenderingschef;- Det var nog rekord enligt arrangören och vi nådde nog smärtgränsen för vad vi kan ta emot, säger Lennart Leijon.

Polisen beskrev gårdagen som en av de tio värsta någonsin.

Folk gick även till fots på motorvägen och sex olyckor på kort tid förvärrade läget. Vädret kan också ha spelat in, många såg att fredagen bjöd på sämre väder än lördagen och väntade därför en dag med att åka. Samtidigt var det också lönehelg och många som besökte A6 köpcenter för att shoppa vilket spädde på trafiken ytterligare.

Under påskdagen väntas en lugnare dag i trafiken, med mindre lokal trafik men också färre besökare.

- Det flyter just nu som en vanlig helg på E4, berättar P4 Jönköpings reporter Maria Rymell på plats vid E4 i närheten av Elmia vid 10:30-tiden på påskdagen.

Och motormässans Fredrik Sjökvist har ett gott råd att ge:

– Den som tänker besöka mässan bör välja söndagen eller måndagen i stället. Då är det mindre folk, och man hinner se mer.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista