Besökare strömmar in på motormässan på Elmia under påskaftonen.
Besökare strömmar in på motormässan på Elmia under påskaftonen. Foto: Foto: Therese Edin / SR
Jönköping

Årets motormässa nära passera drömgräns

Fram till söndagen hade mer än 78 000 personer besökt årets motormässa på Elmia i Jönköping.

Motormässan på Elmiaområdet i Jönköping drog igång med dunder och brak på långfredagen. På lördagen bildades kilometerlånga köer på E4:an på grund av den stora våg personer som ville besöka mässan. Och det stora besöksanatalet syns nu i statistiken, för fram till söndagen hade över 78 000 personer besökt mässan vilket är en ökning med mer än 2 000 fram till samma period förra året.

Enligt Eva Holmberg, som är projektsamordnare för mässan, så brukar det komma mellan 10 000 och 12 000 besökare även på måndagen, och om man skulle komma upp i den senare siffran så skulle det betyda att man passerade drömgränsen 90 000 besökare.

– I slutet av 80 och i början av 90-talet hade vi siffror över 90 000. Det är en bra ökning jämfört med förra året och det är kul att folk väljer att komma hit, säger Eva Holmberg till P4 Jönköping.

Men Eva Holmberg betonar även att det inte alls är säkert att det kommer komma över 10 000 besökare på måndagen och att siffran kan hamna betydligt lägre än så.

Enligt Eva Holmberg är anledningen bakom den stora ökningen inte det fina vädret under påskhelgen, utan snarare två andra anledningar.

– Vi har gjort bra mässor de senaste åren och folk vill komma tillbaka. Sen har Richard Rawlings (amerikansk motorpersonlighet reds. anm) varit oerhört populär både på lördagen och söndagen. Lönen spelar också roll då det är lönehelg.

Besökare på årets mässa

Långfredagen: 21 600
Påskafton: 38 200
Påskdagen: 18 600

Totalsiffra fram till påskdagen 2016: 78 400

Totalsiffra fram till påskdagen 2015: 76 300

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".