Mariana Morosanu, initiativtagare till jobb- och praktikmässan i Jönköping, gör tummen upp.
1 av 4
Mariana Morosanu, initiativtagare till jobb- och praktikmässan i Jönköping, gör tummen upp. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jobbmässa i Jönköping
2 av 4
Kim Stendahl från Kongsbergs i Mullsjö, en av ett 20-tal utställare på mässan som söker kompetent folk, Khaldoun Harah, tolk, samt Isam Hammady från Syrien som söker jobb. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jonas Blychert från Norrahammar söker praktikanter som jobbat med glas på olika sätt och får flera namn på mässan
3 av 4
Jonas Blychert från Norrahammar söker praktikanter som jobbat med glas på olika sätt och får flera namn på mässan. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Trångt men hjärtligt på förta jobb- och praktikmässan i Jönköping
4 av 4
Trångt men hjärtligt på förta jobb- och praktikmässan i Jönköping. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Jobbmässa för nyanlända gjorde succé

Mariana Morosanu: Det var kö ut på gatan
4:13 min

En jobbmässa där nyanlända hade möjlighet att möta arbetsgivare arrangerades i dag i centrala Jönköping - och uppslutningen var stor.

Nyanlända och asylsökande i de flesta åldrar hade tagit sig till en restaurang i centrala Jönköping på tisdagen för att delta i en jobbmässa där ett 20-tal arbetsgivare sökte efter arbetskraft.

Bara under den första timmen av mässan så kom det ett par hundra besökare. En som är nöjd med resultatet är initiativtagaren Mariana Morosanu.

– Jag är jättenöjd. Det har varit en succé. Det var kö hela vägen ut på gatan, det var fantastiskt att se att det finns ett sådant intresse, säger Mariana Morosanu.

Förutom flera lokala arbetsgivare så hade även företag från till exempel Göteborg letat sig till Jönköping för att delta på mässan, och enligt Mariana Morosanu så var företaget nöjda med mässan och hade hittat minst fem kandidater.

– Det känns som att jag har identifierat ett problem som vi börjar lösa nu. jag välkomnar flera sådana här mässor för det behövs verkligen.

En som sökte efter personal för praktik eller att anställa var Kim Stendahl från Kongsberg Automotive  i Mullsjö.

– Jag har hittat flera stycken. Jag är positivt överraskad och det finns jättebra kompetenser här. 

Och även responsen från de nyanländas sida har varit positiv, enligt Kim Stendahl.

– Man behöver inte prata svenska för att jobba på företaget och jag märker att det är skönt för många att det är så, att de kan prata engelska på jobbet.

En som är intresserad av att jobba på Kongsberg är Isam Hammady från Syrien.

– Sådana här jobbmässor hjälper folk som mig att hitta jobb. Det är nyttigt och positivt för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".