Södra Munksjön.
En skiss över Södra Munksjön där stationen vid höghastighetsbanan planeras ligga. Foto: Jönköpings kommun.
Jönköping

Ny station planeras - trots oklarheter

1:29 min

Jönköpings kommun har gett fyra arkitektkontor i uppdrag att ta fram förslag på hur den framtida höghastighetsstationen kan komma att se ut. 

De fyra arkitektkontoren kommer få en halv miljon var för att ta fram ritningar på hur stationen vid södra Munksjön i Jönköping kan komma att se ut. Eftersom det inte har beslutats om Södra Munksjön än är det ingen tävling om att få bygga, utan handlar endast om idéer om hur det kan se ut.

– Vi hoppas på att få fram goda förslag på hur man kan gestalta stationen, men också innehållsmässigt, säger Åsa Friis som är vd för kommunens bolag Södra Munksjön Utvecklings AB.

Är det rimligt att betala två miljoner för ett förslag när det inte finns ett beslut om höghastighetsbanan än?

– Vi anser att det är rimligt eftersom vi måste göra det här nu för att kunna få en förståelse för hur det skulle kunna se ut.

Ritningarna och förslagen ska vara inne till midsommar och ett beslut om vilket förslag som vinner kommer komma först i september och utses av en jury bestående av politiker och tjänstemän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista