äpple, ruccola, brödkant
Hur ska jag välja? Foto: Gustaf Klarin

Lista ska hjälpa oss undvika kadmium i mataffären

0:27 min

Mer frukt och grönt är bra för hälsan, men som Vetenskapsradion rapporterat tidigare finns också nackdelar.

I takt med att vi äter mer vegetabilier ökar också intaget av den giftiga tungmetallen kadmium, eftersom det finns mer kadmium i grönsaker och spannmål än i kött.

Som konsument är det idag svårt att veta hur mycket kadmium maten innehåller. Därför undersöker Livsmedelsverket vilka livsmedel från växtriket som innehåller mest kadmium, det berättar Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för Vetenskapsradion.

-Vi går igenom de viktiga baslivsmedlen i Sverige och ser vilka kadmiumnivåer de har. När den är klar kommer vi kanske att kunna ge mer information om vilka halterna är, och även göra kostberäkningar på kadmiumexponeringen om man bara äter vegetariskt. Då skulle man kunna se vilka specifika livsmedel som ger ett större bidrag än vad man kan tycka är acceptabelt.

Tidigast hösten 2017 beräknas den här studien vara klar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista