Sverigeförhandlarna HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman, Värnamos projektsamordnare Mikael Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C
1 av 2
Sverigeförhandlarna HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman, Värnamos projektsamordnare Mikael Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Många ville se det historiska handslaget. Första avtalet klart när avtal skrevs om att Värnamo blir station utmed höghastighetsbanan.
2 av 2
Många ville se det historiska handslaget. Första avtalet klart när avtal skrevs om att Värnamo blir station utmed höghastighetsbanan. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Höghastighetståg

Värnamo tog första handslaget

1:36 min

I dag nåddes den första överenskommelsen i Sverigeförhandlingen om höghastighetstågen, och Värnamo kommun var först ut med ett handslag.

Den nya järnvägen, som ska gå mellan Göteborg – Stockholm och Malmö – Stockholm, ska bestå av 16 stationer, varav en kommer att finnas i Värnamo.

– Det känns härligt, säger en av Sverigeförhandlarna, Catharina Håkansson Boman.

Det var glada miner när det togs i hand på att Värnamo får en station på höghastighetsbanan. En helt nybyggd station i den sydsvenska krysset, där ett 30-tal tåg kommer göra ett stopp varje dag.

– Det kommer bli ett nav för transporter, ungefär som Hyllie centrum när det byggdes i Malmö, säger kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson.

När sätter Värnamo spaden i jorden?

– Rimligtvis inom en sex till sju års period.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista