Britt-Mari Johansson och Annika Horste.
Britt-Mari Johansson och Annika Horste bytte kläder i Eksjö. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Miljö

Klädbytarna ger och tar

Annika Horste: Måste använda flera gånger
1:49 min

Handen på hjärtat - visst har du alldeles för mycket kläder hemma i garderoben..?

Vår vana, eller ovana, att ständigt köpa nya kläder är faktiskt ett stort miljöproblem och därför växer nu en rörelse sig allt starkare, där man helt enkelt byter kläder med varandra.

Jag tycker det här är jättebra, att kunna använda kläder många gånger. För miljöns skull, vi har inte råd att köpa och slänga... Vi måste se till att använda saker flera gånger, det som inte passar en passar någon annan.

Annika Horste var en av många som bytte kläder när Naturskyddsföreningen - för sjunde gången - ordnade en klädbytardag i Eksjö. Här handlar det om att ge och ta: lämna kläder du inte vill, eller kan, ha och plocka med dig av det som andra lämnat och man gör det för miljöns skull.

Bara för att göra ett par vanliga jeans går det åt tiotusen liter vatten och närmare två kilo kemikalier, enligt Naturskyddsföreningen, och då kan det vara värt att återanvända.

Naturskyddsföreningen är en av aktörerna som numera arrangerar sådana här klädbytardagar, just den här helgen har man gjort det totalt 185 platser - inte bara i Sverige utan även i Norge och Danmark. Det är sjunde året som dagen arrangeras - förra året bytte över 44000 klädplagg ägare, vilket enligt Naturskyddsföreningen motsvarar en resursbesparing på 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110000 kubikmeter vatten.

Kanske är det därför sådana här klädbytardagar blir allt fler och allt populärare, det tror i alla fall Britt-Mari Johansson som var en av arrangörerna i Eksjö.

– Istället för att gå och köpa nytt får du nya plagg som du kan ha. De plaggen som någon annan tröttnat på kan komma till nytta igen. 

Märker ni att det är ett ökat intresse för sådana här arrangemang?

– Ja, det är många som kommer. Folk börjar bli miljömedvetna och tänker lite mer på vad de gör. När vi öppnar så är det kö utanför, säger Britt-Mari Johansson.

– Att byta kläder är miljösmart. Kläderna får ett längre liv och dessutom är det gratis. Laga, låna, ändra och skänka till insamling är också bättre för miljön än att använda textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall som är kommunikationschef vid Avfall Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".