Vårdnadstvist barn
Temabild. Flickan på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sara, 19, har vuxit upp i en ständig vårdnadstvist

19-åriga Sara: Hur skulle det vara att ha två föräldrar under samma tak?
2:25 min

Tio år har gått sedan en ny lag kom till, en lag som skulle minska antalet tvister om barn i rätten. Det har bilvit tvärt om.

Allt fler barn hamnar i vårdnadstvister. De senaste tio åren har antalet mål som kommer in till tingsrätterna i länet blivit tre gånger så många.

19-åriga Sara från Jönköpingstrakten har levt med sina föräldrars vårdnadstvist under hela sitt liv, till dess att hon blev myndig.

Hennes föräldrars vårdnadstvist om henne och hennes två bröder hamnade i domstol och beslutet blev att föräldrarna skulle ha delad vårdnad om barnen.

Men det var långt ifrån över efter domen, och hon beskriver att konflikten fortsatte hela uppväxten.

Det påverkar en väldigt mycket, hur mycket man litar på människor och myndigheter, berättar 19-åriga Sara.

Hon är dock långt ifrån ensam om att som barn hamna i dessa tvister. Hon är bara ett av tusentals barn om året vars öde avgörs av en domstol.

Det blir bara fler. 2005 kom det in 52 rena vårdnadstvister till tingsrätterna i länet, men förra året var den siffran uppe i 172 visar statistik från Domstolsverket.

Detta trots att föräldrabalken skrevs om för nästan tio år sedan - med målet att det skulle bli färre utdragna tvister i domstolar.

Eftersom det har blivit tvärtom så har regeringen startat en utredning som ska ta reda på vad som gått snett.

Lagmannen Charlotte Brokelind vittnar om att det är ett väldigt känslomässigt jobbigt läge för de flesta föräldrarna när de hamnar i tvist om sina barn.

– Föräldrar som i vanliga fall är rationella klarar inte av den här situationen, och det kan man själv tänka sig in i; var ska mina barn ta vägen? Det är det som berör en mest av allt i livet, säger Charlotte Brokelind.

Lyssna på hela inslaget med längre intervjuer med båda Sara och Charlotte Brokelind i spelaren i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".