Magsjuka vinterkräksjuka
Temabild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Huskvarna

Upp till 50 drabbade i nytt magsjukeutbrott

Karin Berg, miljö- och hälsoskyddsinspektör: Det kanske ökar
0:42 min

Vinterkräksjukan har slagit till i Huskvarna. Förmodligen finns orsaken i livsmedel.

Ett 30-tal personer är hemma från sitt jobb på Husqvarna AB. Restaurang Stockmakaren hade tre sjuka i tisdags och stängde matsalen. Och även en förskola är drabbad.
– Det är mellan 30 och 50 personer vi vet om som blivit sjuka, men det finns förmodligen ett mörkertal, säger Malin Bengnér, biträdande smittskyddsläkare i Jönköpings län.

När så många blir sjuka på en gång brukar smittkällan vara ett livsmedel.
– Vi letar nu efter en gemensam nämnare, fortsätter Malin Bengnér.

Köksmästaren på restaurangen Thomas McBreen säger till P4 Jönköping att de vidtagit flera åtgärder från restaurangens sida i väntan på att smittorsaken ska bli helt klarlagd.

– I går och i dag serverar vi ingen kall sallad, utan bara varm mat och varma grönsaker. Sen har vi också rengjort enligt instruktioner och det är viktigt att de som blivit sjuka stannar hemma tillräckligt länge för att inte smitta andra, säger Thomas McBreen.

Flera provsvar har visat att det rör sig om Norovirus som är en typ av Calicivirus.

Tidigare stora utbrott av magsjuka i länet var sommaren 2014, då över 100 ungdomar på ett hockeyläger i Jönköping drabbades efter att ha ätit på ett hotell. 2009 insjuknade över 800 personer efter att ha blivit smittade via en pizzeria.


Norovirus och Calicivirus

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Man kan få magsjuka av många olika anledningar. För att förebygga smitta är det viktigt med god hygien, framför allt att tvätta händerna noga med tvål och vatten när du har varit på toaletten.

Det finns två typer av calicivirus, norovirus, som är den vanligaste typen och sapovirus, som är mindre vanligt. Båda ger samma symtom:

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarréer
  • Ont i magen


Symtomen kan pågå i ett till tre dygn. Du kan också ha:

  • Feber
  • Huvudvärk
  • Muskelvärk


Källa: 1177 Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".