Etalka Huber, miljöpartiet, Nässjö. Foto: Peter Jernberg/SR
1 av 2
Etalka Huber, miljöpartiet, Nässjö. Foto: Peter Jernberg/SR
Åsa Romson och Gustav Fridolin.
2 av 2
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Jessica Gow/TT

Efter turbulensen: Hon vill sparka partiledningen

"Det bästa för partiet vore om de lämnar skutan"
3:05 min

Samtidigt som Miljöpartiet i dag bjudit in företrädare till krismöte kräver Miljöpartiets kommunalråd i Nässjö, Etelka Huber, att språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson avgår.

– Vi behöver göra ett rejält omtag och då betyder det att vissa personer får gå, säger Huber.

I ett öppet brev som publicerats av Höglandsnytt vänder sig kommunalrådet i Nässjöbland annat mot hur språkrören försvarade Mehmet Kaplan innan hans avhopp och sättet att beskriva Yasir Khans vägran att skaka hand med kvinnor.

– Miljöpartiet ska vara ett jämställt och feministisk parti - hur kan man då agera som Gustav Fridolin? Hur kan riksvalberedningen nominera någon Yasir Khan som de visste inte tar en kvinna i hand? Och likaså inte är tydlig med vår vår nolltolerans mot extremism.

– Att dessutom skriva ett öppet brev om just det och uppförande då kände jag att det är inte vad vi behöver på gräsrotsnivå. Men de kanske skulle läsa sina egna öppna brev.

Nu kräver Etelka Huber språkrörens avgång och hoppas på ett sådant besked efter söndagens krismöte.

– Lokalt får man stå till svars för mycket men jag kan inte annat säga än att att jag inte håller med språkrören. Jag hade hoppas att de inser att det bästa för partiet vore om de lämnar skutan.

– Det finns väldigt kompetenta personer inom partiet som skulle kunna iklä sig rollen som språkrör, säger Etelka Huber och nämner Isabella Lövin och Carl Schlyter som några exempel på lämpliga efterträdare.

Under söndagseftermiddagen kommer ledande miljöpartisten från hela landet hålla ett krismöte, något som partiledningen kallat till.

Krisen i Miljöpartiet, detta har hänt:

14 april: Det framkommer att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sommaren 2015 var på samma middag som Ilhan Senturk, ledare för svenska delen av Grå Vargarna - en högerextrem grupp med ursprung i Turkiet. Kaplan säger att han var ovetande om att Senturk var gäst på middagen.

17 april: Kritiken mot bostadsministern växer när Svenska Dagbladet rapporterar att han 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.

18 april: Mehmet Kaplan avgår. Han anser att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta arbetet som bostadsminister.

20 april: Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, efter att han kritiserats både externt och internt för att han i en intervju med TV4 vägrat ta den kvinnliga reportern i hand.

SVT rapporterar att planeringschef Magnus Johansson försökt utöva påtryckningar för att kritik mot Kaplan skulle lyftas ur SVT:s Aktuellt.

22 april: En Demoskop-undersökning för Expressen visar på en betydande minskning i förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Även bland egna väljare minskar förtroendet, enligt en Sifo-undersökning för SVT.

23 april: Miljöpartisten Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, kräver i ett öppet brev att språkrören bör avgå.

                                                                                               /TT


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".