Anton Halldén är chef för fiskeenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Anton Halldén är chef för fiskeenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län och vill nu inventera alla spökburar i Vättern. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
Länsstyrelsen

Spökburar i Vättern dödsfälla för djurlivet

"Dödar kräftor och fiskar i onödan"
0:59 min

Länsstyrelsen vill nu undersöka hur stort problemet är med så kallade spökburar i Vättern. Det handlar om kräftburar som slitit sig och blivit kvar i sjön, burar som kan bli en dödsfälla för både kräftor och fiskar.

- Vi har ju fått rapporter om att det finns en hel del burar som ligger kvar efter kräftfisket. Dels är det nedskräpning, sedan är det ju så att både fisk och kräftor kan simma in i dom här burarna och dö till ingen som helst nytta, säger Anton Halldén, chef för fiskeenheten vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Sen kräftfisket släpptes fritt i Vättern för cirka 15 år sen har länsstyrelsen fått flera rapporter om kräftburar som flutit i land. Burar som av olika anledningar slitit sig och blivit kvar i sjön.

Enligt Anton Halldén kan burarna fortsätta spökfiska under flera år, kräftor och fisk tar sig in i buren, svälter ihjäl och börjar lukta, det lockar i sin tur till sig nya kräftor och fiskar - det hela blir en ond cirkel.

Nu vill länsstyrelsen undersöka hur stort det här problemet är.

- Vi skulle gärna titta lite närmare på detta. Vi har lite funderingar och haft kontakt med några dykklubbar där vi kan ha något samarbete där vi kan inventera och städa upp några utvalda områden, säger Anton Halldén.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".