Trauma psykolog Johanna Brynielsson
Höglandet

Därför spelar antalet trauman i livet roll

Johanna Brynielsson: Väldigt hög förekomst av trauman
3:05 min

När en patient söker sig till psykiatrin är det viktigt att ta reda på vad hon eller han varit med om för traumatiska händelser i livet.

Johanna Brynielsson är psykolog och psykoterapeut i Tranås. Hon skrev rapporten om trauman under sin specialistutbildning i klinisk psykologi.

Studien har gjort att man har hittat ett instrument så att man lättare kan hitta personer med komplex posttraumatisk stress.

Man kan tänka sig ett trauma som ett psykiskt sår. Det kan läka fint om man har bra stöd omkring sig och kan prata om det och få stöttning. Men om man inte har bra stöd så blir det som ett sår som inte läker psykiskt och då kan man behöva söka hjälp.

I dag finns det en del forskning i området, men allt eftersom att den psykiska ohälsan i samhället ökar så ökar även forskningen i området.

– Det är varierande forskning. Det är ett område på frammarsch med internationell forskning och det börjar fångas upp mer och mer, förklarar Johanna Brynielsson.

Studien gäller patienter som kommer på nybesök inom psykiatrin på Höglandet och den visar att de upplever mellan två och 30 trauman i livet.

Som vanligt förekommande barndomstrauman fanns bland annat fysiska, psykiska och sexuella övergrepp, mobbning och missbruk.

Vad kan vården ha för nytta av sådan information?
– Det är väldigt viktigt för att bedöma om det finns en psykisk traumatisering, för då har man speciella behandlingar som man jobbar med, som kan lösa upp detta, så det kan läka.

Fotnot: Studien gjordes i samarbete med Akademiska sjukhuset i Uppsala, Uppsala universitet och Linköpings universitet.

Johanna Brynielsson reder ut begreppet trauma och hur det kan uppstå i ljudklippet i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".