Morgan Malmborg
Morgan Malmborg. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Sverigedemokraterna

Här svarar reportrarna på SD:s anklagelser

Markus Engberg: Det som han anser är förtal ligger inte på vårt bord
2:24 min

I går kväll kom uppgifter om att sverigedemokraten Lennart Karlsson under en signatur på nätet skrutit om våldsdåd som han ska ha begått när han tjänstgjort för FN.

Det var under måndagskvällen som det kom uppgifter från sajten "Inte rasist, men..." och Jönköpings-Posten om att Lennart Karlsson (SD), politiker i Habo kommun, hade skrutit om våldsdåd han hade begått när han tjänstgjorde för FN.

Nu säger gruppledaren Morgan Malmborg (SD) till P4 Jönköping att Lennart Karlsson nekar till att han skrivit fler av de grövsta kommentarerna, och enligt Malmborg så kan det hela till och med leda till en polisanmälan mot Jönköpings-Posten.

– Lennart nekar till att han skrivit det och vi håller på med en intern utredning och inget tyder på att det är Lennart som har skrivit det. Lennart känner att det är en förtalskampanj från JP. Men skulle det vara sant så skulle det vara allvarligt, men inget tyder på det i dagsläget. Lennart överväger att göra en polisanmälan för förtal, säger Morgan Malmborg.

Morgan Malmborg nekar inte till att Lennart Karlsson skrivit under signaturen, men enligt Malmborg så tyder det mesta på att det är vänsterextrema krafter som står bakom det här.

– Kontot har han men man kan kapa konton. Det är rätt vanlig att vänsterextrema krafter går ut och gör så för att få SD-politiker i dåliga dager och sen vänder sig till media, säger Malmborg som ger en känga åt JP.

– De måste ha mer på sina fötter innan de går ut. Man kan inte köpa uppgifter av kriminella vänsterkrafter.

Enligt Morgan Malmborg så skulle det vara allvarligt om det skulle visa sig att det är Lennart Karlsson som står bakom kommentarerna.

– Om det skulle vara sant så är det väldigt allvarligt. Då finns det inte mycket att prata om och han kanske inte kan vara kvar i SD.

Journalisterna Markus Engberg och Johan Nordenström försvarar sig genom att hävda att de endast citerar vad signaturen skriver i kommentarsfälten, och duon menar även att de gör sitt jobb i det här fallet när det kommer till granskningen.

– Vi är nyhetsjournalister och försöker skriva saker som är relevanta och sanna. Det som han anser är förtal ligger inte på vårt bord, säger Markus Engberg.

Lyssna på hela intervjun med Morgan Malmborg i ljudklippet nedan.

Relaterat

Mer om Habo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".