Människor som utför yoga.
Foto: TT
Hälsa

Yoga - omdiskuterad och återimporterad

Erik af Edholm: Liten anknytning till dess historiska ursprung
4:24 min

Yoga har blivit ett stort diskussionsämne i sociala medier, där många är starkt kritiska.

Två aktuella fall har vållat debatt i Jönköpings län senaste tiden:

När Bymarkskyrkan i Jönköping bjöd in till söndagskvällar med "Yoga och meditation" men det blev mycket kritiserat i sociala medier, där det exempelvis framfördes att "yogan ett farligt tillägg till den kristna tron".    Kyrkan borde också hjälpa "...människor att söka Gud i bönen, bibelläsningen och lovsången istället".

Många skolor i landet har infört yoga på lektionstid för att minska stressen bland eleverna. Men i Rydaholm utanför Värnamo har flera föräldrar satt stopp för det. Föräldrarna menade att yoga används av buddister som meditationsform och skolan ska vara icke-konfessionell och värdeneutral.

Det här är en diskussion som pågått i ett par år på många skolor och i andra sammanhang över hela landet, och som fått ny fart nu på Facebook och andra sociala medier. 

Frågan är om det är en bra motionsform eller är det religionsutövning?Men faktum är att den frågan redan har utretts.

2012 anmäldes Östermalmsskolan i Stockholm till Skolinspektionen för att eleverna fick utöva yoga. Anmälaren ansåg att yogan bland annat var ett sätt att ta kontakt med hinduiska gudar och att den därmed skulle bryta mot skollagen.
Men Skolinspektionen gav grönt ljus för yoga i skolan.

Skolinspektionen bedömer att utövandet av yoga i de fall där fokus ligger på hälsa och välbefinnande, utan inslag av bekännelsekaraktär, är att betrakta som icke-konfessionell, det vill säga kan utövas på ett sådant sätt att den vilar på vetenskaplig grund, är saklig och allsidig.

Erik af Edholm är docent och universitetslektor vid Stockholms universitet och forskar bland annat om Sydasiens religioner. Han anser att dagens yoga är sekulariserad och att betrakta som en gymnastikform.

Dessutom är den, enligt honom, en återimport eftersom yogan exporterades från Europa och har tydliga influenser från den svenska gymnastikens fader, Pehr Henrik Ling.

– Ett av de viktigaste inslagen i den här typen av gymnastik var Ling-gymnastiken, som liksom andra europeiska former, av att den var mindre redskapsberoende, säger Erik af Edholm till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".