Ungdomar som skålar. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jönköping

Fler poliser på stan på valborg

Christoffer Nilsson: Unga är inte ute på samma sätt längre
1:29 min

Valborg innebär första fyllan för många ungdomar. Därför laddar polisen i Jönköping upp med extra personal ute på stan.

De flesta av oss förknippar valborgsmässoafton med brasor och körsång. Men för en hel del ungdomar är det också kvällen som de tar sin första fylla. I Jönköping satsar därför polisen på att vara fler på stan, för att träffa ungdomarna. Det säger Christoffer Nilsson, som är gruppchef för områdespolisen i Södra Vätterbygden.

– Vi har ju bemannat upp med extrafolk och ska försöka jobba med att prata, träffa och nätverka med våra ungdomar för att se vad de har för sig, säger han.

Vädret kanske inte är det allra bästa, men idag firas ändå såklart Valborgsmässoafton runt om i länet. Och det är flera som känner oro inför ungdomar och Valborg, en högtid som brukar förknippas med fylla.

Därför hade Värnamopolisen under torsdagen öppnat en chatt på Facebook där man fick ställa frågor om alkohol och droger. Och en del frågor handlade om langning, vad som är tillåtet och inte.

Enligt en Sifoundersökning som Systembolaget beställt så har fyra av tio unga mellan 20 och 27 år köpt ut alkohol till ett yngre syskon eller kompisar. Hälften av de tillfrågade tror att langning mellan syskon sker för att inte någon okänd ska köpa ut. Men enligt en undersökning gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning skulle nästan sex av tio 16-åringar avstå från alkohol om den kom från någon de inte känner.

Men polis Christoffer Nilsson säger att Valborg i Jönköping ändå har blivit lugnare på senare år, lika många ungdomar verkar inte vara ute på kvällen längre.

– Förr i tiden var man i Stadsparken, nu finns det inte riktigt något ställe som man är på. Sen har ju datoråldern kommit in, så många sitter väl hemma.

De är inte ute på samma sätt ungdomarna längre?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".