1 av 6
Jamal Agit som är en av de boende i huset
2 av 6
Jamil Agit bor på fjärde våningen i huset. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Huset var övertänt när räddningstjänsten kom till platsen.
3 av 6
Huset var övertänt när räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Brand på avstånd.
4 av 6
Foto: Ann-Sofie Karlman
Branden på avstånd.
5 av 6
Foto: Ann-Sofie Karlman
Boende i det eldhärjade huset samlade i det upprättade kriscentrumet i Söderängsskolan.
6 av 6
Boende i huset samlades i det upprättade kriscentrumet i Söderängsskolan. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Huskvarna

Jamal - en av 156 drabbade: Hörde en massa skrik

Jamal Agit: Jag var jätteledsen. Det känns inte bra att se sin lägenhet brinna
1:55 min

Fortfarande arbetar ett 20-tal personer från räddningstjänsten med att släcka och bevaka storbranden i en flerfamiljsbostad i Huskvarna.

Trots brandens storlek ska endast en lägenhet vara totalförstörd, enligt räddningstjänsten. De skador som uppkommit har främst berott på en vattenledning som sprang läck i lägenheten där branden startade. Men arbetet med att få kontroll på bränderna på vinden fortsätter.

– Det är en väldigt omfattande vindsbrand. Vi har evakuerat fyra trapphus, säger Göran Melin på räddningstjänsten Jönköping.

Larmet kom in strax efter klockan åtta på söndagskvällen. 

– Inriktningen på plats är att begränsa branden till vinden och förhindra att den sprider sig längre ner längs med ytterväggarna i huset, säger Göran Melin på räddningstjänsten nu på morgonen.

På grund av den kraftiga röken uppmanade räddningstjänsten till en början de boende i Huskvarna att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Tidigt på måndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att faran var över för de boende runt brandplatsen och att röken inte längre är lika kraftig eller farlig.

Enligt räddningstjänsten ska alla lägenheter i huset ha sökts igenom. Totalt har mellan 70 och 80 personer från räddningstjänsten arbetat med släckningsarbetet. Styrkan minskades ner nu på morgonen till ett 20-tal brandmän som ska se till att branden inte sprids till ytterväggarna i huset utan håller sig på vinden.

Tre personer fördes med ambulans till sjukhus och ytterligare en person har på egen hand tagit sig till sjukhus.

– Det är väldigt mycket folk som står och tittar här, och det faller ner bråte från översta våningen och svart rök väller ut, rapporterade P4 Jönköpings  reporter Joza Glavas från platsen under kvällen. 

Totalt ska över 150 personer vara skrivna i den brandhärjade fastigheten. Ett kriscentrum har upprättats i Södergårdsskolan där boende kan få stöd med allt från boende till natten och försäkringsfrågor. 

En av de som under kvällen tog sig till skolan var Jamal Agit. Han och hans familj bor på fjärde våningen i det eldhärjade huset. Jamal var inte hemma när branden startade men så fort han fick höra ringde han hem.

– När jag ringde min mamma så hör jag massa skrik och de ropar på min lillkusin. Då sprang jag hem från Österängen, berättar Jamal Agit.

När han kom hem hade elden tagit sig till taket i familjens lägenhet. 

– Det är inga skadade som tur är. Alla är säkra och vi har släktingar att sova hos, säger Jamal Agit.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, men det bottnar inte i några konkreta uppgifter om brott.

– Det gör vi för att kunna utreda vad som ligger bakom, säger Klas Ottosson.

Senare under måndagen, vid klockan 19, kommer en ny informationsträff hållas för de drabbade i Södergårdsskolans matsal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".