Michaela Arvidsson.
Michaela Arvidsson. Foto: Jonas Edman
Vaggeryd

Hon fixade OS-biljetten – trots det petas Arvidsson

2:29 min

Michaela Arvidsson fixade en biljett till OS i Rio i sommar – men trots det så petas hon till förmån för rutinerade Håkan Dahlby som inte kvalat in.

Om man fixar kvalgränsen till ett visst mästerskap så brukar det betyda att man får åka till det mästerskapet. Men för Michaela Arvidsson från Vaggeryd blev det inte som hon hade tänkt sig. Hon hade fixat en OS-biljett och kvalat in till Rio i sommar. Men när Sverige olympiska kommitté, SOK, skulle dela ut den sista platsen så blev det istället Håkan Dahlby som fick den – trots att han inte hade kvalat in till skillnad från Arvidsson.

– Det var många känslor på samma gång. Det är en process som pågått en lång tid och det var mycket som släppte, säger Michaela Arvidsson till P4 Jönköping.

Kommentera: Är det rätt av SOK att skicka Håkan Dahlby till OS trots att det är Michaela Arvidsson som fixat platsen?

Anledningen till att det är möjligt att en tävlande som inte ens kvalat in till mästerskapet ändå får åka är för att SOK:s regler är tydliga. Ingen OS-biljett är personlig utan den tillhör landet. Så när Michaela Arvidsson kvalade in till OS så fixade hon en biljett till Sverige, och den biljetten valde SOK att ge till Håkan Dahlby som för fyra år sen tog medalj i OS i London.

Den före detta skytten Jonas Edman är sportchef åt Michaela Arvidsson och det var han som på måndagsmorgonen lämnade beskedet att hon inte får åka till Brasilien.

– Det var oerhört svårt. För mig personligen har det här varit en emotionell berg-och-dalbana. För mig svider det oerhört mycket i hjärtat att inte få skicka iväg henne.

Lyssna på hela intervjun med båda Arvidsson och Edman i ljudklippet i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista