Fallet med abortvägrande barnmorska går vidare

1:13 min

Arbetsdomstolen (AD) har beviljat prövningstillstånd i fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som nekats fortsatt anställning inom Region Jönköping för att hon inte vill jobba med aborter.

Ellinor Grimmark, som är kristet troende, vill att hon inte ska behöva utföra aborter då det inte är förenligt med hennes tro.

För några år sen stämde hon sin arbetsgivare, Region Jönköpings län, i tingsrätten på sammanlagt 220 000 kronor i skadestånd. 

Tingsrätten gick dock inte på hennes linje utan hävdade att det var både lämpligt och nödvändigt att man som barnmorska är med och utför aborter, då det är en del av jobbet.

Grimmark dömdes även att betala regionens rättegångskostnader på 925 000 kronor, men nu får hon alltså prövningstillstånd av Arbetsdomstolen.

– Jag har lova många att jag ska driva det här så att du också kan jobba som barnmorska. Det är många som väntar och som inte kan ge sig in i yrket för att de inte kan utföra aborter, säger Ellinor Grimmark.

Det är oklart när överprövningen i AD sker, men troligen först till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista