Alexandra Engen.
Alexandra Engen. Foto: Emmy Rydstrand/Sveriges Radio
Cykel

Alexandra Engen: En urvriden skurtrasa i mål

Alexandra Engen: Extremt tufft fysiskt...
3:37 min

Det är nu det gäller för Alexandra Engen, under mountainbike-EM i Huskvarna ska OS-biljetten fixas.

Efter sin timeout, som hon tvingades ta på grund av utbrändhet, gjorde Jönköpingscyklisten Alexandra Engen comeback på sadeln i vintras. Sedan dess har hon styrt stadigt mot sitt mål: OS i Rio senare i sommar.

– Först hela säsongen jag testar att köra efter timeouten och utbrändheten. Det har varit väldigt positivt nu, de första tävlingarna. Jag var tjugonde i den första världscuptävlingen i Australien för två veckor sedan, jag är lika spänd som alla andra tror jag på hur formen är, säger Engen när P4 Jönköping träffar henne på berget ovanför Huskvarna.

Vad har du för mål?

De är nog likartade med de jag hade innan timeouten: Att plocka ut allt jag har för dagen och göra det absolut bästa jag kan. Följa min taktik och vara som en urvriden skurtrasa i mål...

Hon säger att hon ser det som en klar fördel att få tävla på hemmaplan, med stöd av hemmapubliken.

– Det kommer bli så galet roligt. Jag har hört jättemånga som kommer komma upp och titta och heja. Det är en stolthet att få ha det på hemmaplan. 

Om tankar på ett OS-deltagande säger hon så här:

– Det absolut viktigaste för mig är att få vara frisk, kunna träna och bli bättre och bättre. OS är en fantastiskt rolig tävling, man kan ju inte jämföra det med något annat, men ska jag stå på startlinjen i OS ska jag vara tillräckligt bra och vara den som representerar landet på bästa sätt. Är jag det, då vill jag stå på startlinjen i Rio i augusti. Är någon annan starkare kommer jag heja på den.

Hör hela intervjun med Alexandra Engen i ljudspelaren ovan.

Mer om Sporten P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".