Solen Hudcancer sommar
1 av 2
Temabild. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Pontus Lundahl/TT
Pernilla Grinnemo
2 av 2
Pernilla Grinnemo, hudläkare. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Kraftig ökning av hudcancer i länet - så skyddar du dig

Pernilla Grinnemo, hudläkare: Håll dig till skuggan...
1:44 min

Antalet fall av hudcancer i Jönköpings län har på bara fem år ökat med nästan 37 procent.

Lyssna på expertens bästa tips för att skydda dig!

2014 är det senaste året som Socialstyrelsen har statistik ifrån och som publicerades sent 2015. Den visar att 135 personer i Jönköpings län fick diagnosen hudcancer under 2014.

I Jönköpings län har antalet fall ökat med 36,7 procent mellan 2010 och 2014. Det är dessutom något högre än rikssnittet. Ökningen tros bero på våra solvanor tidigare i livet eller om vi bränt oss som barn.

– Man behöver inte vara rädd för sysslolöshet i alla fall som hudläkare. Det som är bra är att vi lär oss att hitta tumörerna tidigare, säger Pernilla Grinnemo, överläkare vid hudkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Hon uppmanar alla att vara vaksamma över pigmentförändringar och leverfläckar.

– Att man regelbundet ser över hur man ser ut på kroppen och noterar när någonting ändras i storlek, färg eller form, säger Pernilla Grinnemo.

Hur ska du skydda dig bäst mot solen? Lyssna i ljudklippet ovan där Pernilla Grinnemo ger dig experttipsen hur du undviker att drabbas av hudcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".