Köer, E4 Jönköping
1 av 3
Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Bilisten Magnus Berglund.
2 av 3
Bilisten Magnus Berglund. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Mathias Johansson, Jönköpings kommun.
3 av 3
Mathias Johansson, Jönköpings kommun. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköping

"Samarbetet är under all kritik"

Magnus, trafikant: Samarbetet är under all kritik
2:30 min

Trafiksituationen i Jönköping, både i stan och på E4, beskrivs som en av de värsta någonsin i rusningstrafik. Nu kan P4 Jönköping avslöja en orsak. 

Hör kommunen erkänna bristerna i klippet ovan!

Trafikverket och kommunen samordnade inte sina vägarbeten.

– Det finns ju inga alternativ just nu, för är det stopp på E4 är det ju stopp genom stan också eftersom man börjat riva även där. Samarbetet mellan Trafikverket och kommunen är under all kritik, säger bilisten Magnus Berglund som bor utanför Gränna och pendlar till Jönköping.

Bilköerna på E4 har på grund av brounderhållet vid Ljungarum stundtals sträckt sig genom hela Jönköping och Huskvarna, en sträcka på runt en mil, i den södergående filen.

Det gör att folk i stället väljer mindre vägar genom centrala Jönköping, men även där pågår trafikarbeten. Samtidigt. Jönköpings kommun asfalterar om, nu senast nära rondellen vid länsmuseet - även om man skjutit på några av beläggningsarbetena sedan broarbetena på E4 drog igång. Trafiksituationen under rusningstid beskrivs, trots det, som den värsta på mycket länge.

En av orsakerna är att Trafikverket och kommunen inte samordnar sina vägarbeten. I mars informerades kommunen om Trafikverkets sommarplaner, men någon samordning har inte skett.

– Det är inte alls samordnat. Vi lever tyvärr i olika världar, säger Mathias Johansson, chef för gatuverksamheten vid kommunens tekniska kontor.

Har ni inte ett ansvar att samordna detta för bilisterna?

– Ja, det tycker jag att vi ska. Man får vara självkritisk när vi har den trafiksituation vi har nu i stan.

Trafikverket tar inte på sig något samordningsansvar.

– Vi har informerat Jönköpings kommun om våra arbeten, säger Trafikverkets projektledare Magnus Holm som tycker att man därmed uppfyllt sin skyldighet.

Är det rimligt att två myndigheter inte samordnar detta eftersom man känner till hur trafiksituationen ser ut i Jönköping?

– Det låter väl som att det inte är helt rimligt, men som sagt, vi har informerat om vad vi ska göra och det är vår skyldighet.

Men informationen tycks inte ha nått fram till ansvariga vid Jönköpings kommun.

– Det känner jag inte till, säger Mathias Johansson, gatuchef vid kommunen.

Borde du inte känna till det?

– Jo, det borde jag verkligen, fortsätter han men kan inte förklara om informationen från Trafikverket varit för dålig eller om informationen stannat någonstans inom kommunen.

Hur borde Trafikverket och kommunen löst det här på bästa sätt? Kommentera!

Peter Jernberg
peter.jernberg@sverigesradio.se

Här är några klagomål som kommit in till Jönköpings kommun om trafikstockningarna:

- Hur kommer det sig att trafiksituationen är så dålig i Jönköping på morgonen och på eftermiddagen? Kökaoset är helt oproportionerligt till stadens befolkning. Planeringen känns dålig. Står i kö på munksjöbron i 5-10 minuter för att efter rondellen finna att inga köer alls går ut mot Husqvarna, bara mot Ljungarum... Känns som dålig planering. Har ni från kommunen några planer för att rätta uppe detta för att få bort kökaoset?

- Idag skulle jag ta mig från Ryhovs besöksparkering till Mariebo där jag bor. Jag skulle åka genom stan då jag visste att det var vägarbete på E4 och det var stopp åt det hållet nät jag skulle ut på parkeringen. Resan från Ryhov och hem, genom stan tog mig 1 timme och 56 minuter!

- Inte ens på en söndag går det att ta sig genom på E4an. Bedrövligt! Kommunen måste väl ha lite att säga till om? Jobbar dom dygnet runt? Borde man göra när man skapar så stora störningar. Är det bron över Rv40 som var näst på gång?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".