Flykting skola
Temabild. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nyanlända lockas av sommarskolan

Ali Soltani: Kan även lära oss landets kultur
2:43 min

Man hade räknat med 120, men intresset för sommarskolan för nyanlända var betydligt större.

Bara i Jönköpings kommun kommer närmare 500 elever från årskurs 6 till och med gymnasiet plugga i sommar.

– Man måste vara mer social. Om jag inte gick i sommarskola så skulle jag nog inte lära mig svenska alls, säger 17-åriga Noor Asim från Pakistan - som även säger att språket är nyckeln till att bli en del av sitt nya hemland.

Jönköping är långt ifrån den enda orten i länet där särskild sommarskola för nyanlända planeras. Även i bland annat Nässjö och Värnamo planeras liknande projekt, och i Jönköping har 450 elever hittills tackat ja till sommarskolan. Det blir första gången man kör i så här stor omfattning.

Från början var tanken att det skulle vara 120 elever totalt, men intresset visade sig vara betydligt större än vad man hade väntat sig.

– Ja det var ju en utmaning, från början undrade vi hur vi skulle få ihop så många lärare, men sedan visade det sig att väldigt många ställde upp. Jag är pensionär annars sedan ett halvår, men jag tyckte det lät spännande att hjälpa till att organisera skola för de nyanlända, säger Anders Lord som är rektor för sommarskolan.

Tanya Hanna kommer från Syrien och säger att det är viktigt att lära sig mer om det svenska samhället för dem som kommer hit, de som kommer från andra kulturer vet inte vad som är normalt i Sverige, hur svenskar beter sig eller hur man ska göra om man vill passa in.

Enligt Anders Lord kommer undervisningen inte endast bedrivas inne i klassrummen utan kommer även varvas med andra aktiviteter.

De får stifta bekantskap med olika föreningsaktiviteter, idrott, kultur, göra besök på bibliotek och gå simskola.

Ali Soltani från Afghanistan ska också gå sommarskola.

– Ja det känns så bra för att när man går till sommarskola så är det bättre än att vara hemma för där har man inget att göra. Vi kan lära oss också samhällskunskap, för när vi lever i det här landet så måste vi känna till kulturen i det här landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".