Ola Nilsson.
1 av 3
Ola Nilsson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Simon Rundqvist
2 av 3
Simon Rundqvist (KD) Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Ilan de Basso (S). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Ilan De Basso (S), kommunalråd i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Socialnämndens ordförande lämnar efter kritik

Simon Rundqvist, gruppledare (KD): Har varit tufft för honom
3:45 min

Kristdemokraten Ola Nilsson avgår från sin post som socialnämndens ordförande i Jönköpings kommun.

Ola Nilsson säger till Jönköpings-Posten att anledning till att han avgår är för att Ilan De Basso, socialdemokratisk kommunalråd, kritiserat honom.

Simon Rundqvist, gruppledare för KD i kommunen, säger till P4 Jönköping att Ola meddelade honom beslutet under dagen.

– Han hörde av sig till mig vid lunchtid och berättade att han ställer sin plats till förfogande. Det innebär ju i sig inte att han avgår, utan att han erbjuder sig att avgå, säger Simon Rundqvist till P4 Jönköping.

De Basso har tidigare uttalat sig om hur Ola Nilsson hanterat ärenden rörande vissa restaurangers serveringstillstånd, och han menar att Nilssons agerande skickar olyckliga signaler till krögare i Jönköping.

– Ola har varit utsatt för en enorm press den senaste tiden och det har varit en tuff process kring vissa serveringsärenden när det gäller alkoholtillstånd. Där har inte kommunikationen varit optimal, men Ola har företrätt en enig nämnd och en enig socialförvaltning i detta. Droppen idag var väl när Ilan De Basso, Socialdemokraternas kommunalråd, som jag tycker går över gränsen och går till ett frontalt och ganska fult personangrepp, säger Rundqvist.

Ilan De Basso säger så här till P4 Jönköping.

– Det är upp till honom och hans parti att diskutera om de vill att han ska fortsätta eller inte.

– I ärenden som berör myndighetsutövning är det väldigt viktigt att det förs en dialog mellan kommunen och de personer eller företag som det berör. Att det skulle handla om något personligt, det tror jag var och en förstår att det inte stämmer. Frågan handlar naturligtvis om hur vi som kommun ska kommunicera med våra medborgare, men också med olika företag, när det är myndighetsutövning. Det är bättre att föra en dialog och samtala än att påbörja en medial debatt i myndighetsfrågor. 

Så du menar att du inte gjort några personangrepp?

– Det är inte bara vad jag menar, utan det är vad jag har sagt. Jag har påtalat att jag tycker det är viktigt att nämnden samlar sig och pratar igenom frågorna och ser till att ha en dialog med branschen. 

Hör intervjun med Ilan De Basso (S) i ljudspelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".