Alma och Karolina, Brinellgymnasiet i Nässjö.
Alma och Karolina vet hur stressigt det kan vara i skolan Foto: Rebecka Montelius
Nässjö

Karolina blev utbränd i skolan

Karolina: "Jag gick in i väggen i åttan"
2:40 min

Hälften av alla flickor i nian och tvåan på gymnasiet upplever sig stressade varje vecka.

Det visar regionens och kommunernas folkhälsoenkät. Stressen bland unga bara ökar, Karolina från Nässjö blev sjukskriven för utmattningssymtom.

– Det blev ännu ett misslyckande för mig, att jag gick in i väggen. Det var kuratorn som sa att nu får du gå hem och stanna hemma från skolan, säger Karolina som idag går i tvåan på gymnasiet i Nässjö.

Det var på högstadiet, i åttan som hon gick in i väggen. För henne handlade det om betygen.

– Det fanns bara A, ett B eller C var inte okej, då hade jag inte ansträngt mig tillräckligt mycket, säger Karolina.

Hon är inte ensam om att vara stressad på högstadiet. Många unga är pressade och mår dåligt, det märks både nationellt och på länsnivå i undersökningar och rapporter. Och stressen går längre ner i åldrarna.

En rapport från skolverket slår fast att redan i sexan är var tredje elev stressad varje vecka. Det är fler tjejer som är stressade. Regionens senaste folkhälsoenkät visar att hälften av tjejerna både i nian och tvåan på gymnasiet känner sig stressade. Och det har blivit värre, till exempel 30 procent fler flickor i nian stressade än för tre år sen.

Karolina och hennes klasskompis Alma på Brinellgymnasiet säger att det inte bara är skolan som är pressande utan också en press att vara kontaktbar och finnas på sociala medier dygnet runt.

– Man måste vara tillgänglig hela tiden, om man inte svarar på sms på några timmar så undrar kompisarna, säger Karolina.

– Och om man inte har Instagram och Facebook, då är man verkligen en outsider, och det blir bara en prestation, säger Alma.

På flera skolor är man också medveten om att allt fler elever mår dåligt av stressen.

– Många elever kommer till mig, eller så kontaktar föräldrarna mig, eller så kommer de med fysiska symtom som magont, huvudvärk, säger Petra Zeed, kurator på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Skolan har en frivillig stresskurs, för att eleverna ska lära sig hantera stressen. Och söktrycket till kursen var stort.

– Det blev fulltecknat direkt, men när kursen väl drog igång så kom inte så många och när man sedan frågar varför så svarar de att de inte hinner, säger Petra Zeed, på Erik Dahlbergsgymnasiet.

Kommentera: Vad tycker du att man behöver göra för att minska stressen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".