Länsmuseet (arkivbild/SR)
Här förvaras mänskliga kvarlevor från utgrävningar, något som blivit omdiskuterat. Foto: Arkivbild, P4 Jönköping
Länsmuseet Jönköping

Här förvaras mänskliga kvarlevor

Mänskliga kvarlevor finns sparade hos minst 66 svenska museer i landet, visar en ny rapport. Länsmuseet i Jönköping är ett av dem.

Lyssna när Mikael Nordström berättar vilka mänskliga kvarlevor man har förvarade på museet. Play-knappen här ovanför!

I ett litet förråd på länsmuseet i Jönköping står ett drygt hundratal vita, prydligt uppradade kartonger som innehåller mänskliga kvarlevor. De äldsta skelettdelarna är så gamla som från medeltiden och de har använts både i utställningar och i forskningssyfte.

Och detta finns på museer över hela landet, visar en rapport gjord av Statens historiska museer på regeringens uppdrag.

Frågan kring mänskliga kvarlevor har debatterats mycket de senaste åren. Och det har kommit kritik mot museer som framför allt har kvarlevor av människor från andra länder och kulturer.

- Det är klart att man måste vara medveten om den etiska aspekten. När vi är ute på gravplatser så tar vi hänsyn till detta. Vi är dom mest pietetsfulla när vi tar hand om det här materialet, jämfört med förr då det kördes på tippen, säger Mikael Nordström, enhetschef för arkeologi på Jönköpings länsmuseum.

- Så länge man hanterar detta på respektfullt sätt så tycker jag inte det är ett problem, men vi för naturligtvis ständigt diskussioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".