Anders Pähn framför ett tåg.
Anders Pähn är riktigt trött på de inställda tågen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Höglandet

Fortsatta tågproblem - Länstrafiken självkritisk

Anders Pähn, resenär: Det är skit rent ut sagt
2:10 min

Trots löften om bättring är dagligen flera tåg mellan Vetlanda och Nässjö fortfarande inställda.

– Det fungerar inte alls just nu. De sista 14 dagarna har varit för jäkliga egentligen. Den här 17.21-anslutningen har varit inställd varenda dag. I går kom inte ens någon ersättningsbuss och inget meddelande fick vi heller. Det är skit rent ut sagt, säger tågpendlaren Anders Pähn.

Vi har många gånger under det senaste året berättat om problemen med tåg som ersätts med buss på flera sträckor i länet. Så sent som i höstas var det akut fordonsbrist, vilket drabbade sträckan Nässjö-Vetlanda, i vintras var det resenärer mellan Nässjö och Vaggeryd som fick åka buss istället och nu är det alltså återigen pendlarna mellan Nässjö och Vetlanda som får en betydligt längre restid.

Från Länstrafikens sida beklagar man situationen.

– Vi har inte skött detta tillräckligt bra. Vi var inte riktigt förberedda när de här problemen med motorerna på några av våra dieselfordon började komma. Vi har inte varit tillräckligt alerta där, det beklagar jag, säger Thomas Adelöf, trafikutvecklare på Länstrafiken i Jönköpings län.

Reservfordonen används redan och på flera avgångar mellan Nässjö och Vetlanda saknas därför varje dag tåg att sätta in. Men reserven är ändå tillräcklig, enligt Thomas Adelöf.

– Med tanke på hur dyra tåg är är det svårt att ha hur reserv som helst, det är svårt att försvara det ekonomiskt.

Men det här är ju ett problem som har varat ganska länge. När vi pratade med dig i vintras fick du frågan om det här problemet skulle bestå efter påskledigheten. "Nej", svarade du då.

– Och det skulle det inte gjort. Vi vidtog åtgärder, men nu behövs nya åtgärder som inte behövdes då.

Om det hela tiden uppstår nya problem med tågen ni har, är de tillräckligt bra?

– Ja, generellt sett är de ju bra, säger Thomas Adelöf.

Anders Pähn håller inte med.

– På en skala från ett till tio över hur trött jag är på detta så är vi uppe på tolv.

Kommentera: Har du drabbats av de inställda tågen?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".