Mickan Thor
1 av 2
Mickan Thor. Foto: Oskar Mattisson
Anders Rydell
2 av 2
Anders Rydell, kulturchef. Foto: Jozo Glavas
Vetlanda

Hatet får Mickan att stanna inne

Mickan Thor: Plötsligt stod en man där...
6:13 min

Tänk dig att någon kommer hem till dig för att skälla ut dig för något du gjort på jobbet. Det hände kulturprofilen Mickan Thor.

För många är det säkert svårt att föreställa sig, men för andra är det verklighet. Hat och hot är vardag för många offentliga personer och så länge det håller sig till lite elaka kommentar och något otrevligt brev är det kanske hanterbart, men när den som av någon anledning hatar dig står utanför dörren så blir det annorlunda.

Detta var precis vad som nyligen hände den kända kulturprofilen Mickan Thor från Nävelsjö utanför Vetlanda. Sedan dess har hon hållit sig inomhus och tackat nej till flera framträdanden.

Mickan Thor och hennes hundar hälsar glatt på gården i Nävelsjö i Vetlanda kommun. Här, i ett vitt hus med blåa detaljer där vindspelet på altanen slåss om uppmärksamheten med galande tuppar och hundskall, bor hon. På den lilla grusvägen mellan bostadshuset, en ladugård och en liten damm kör ibland en traktor förbi, och ännu mer sällan: en personbil.

Det är också härifrån hon hämtar inspiration till sina böcker, fotografier, föreläsningar och blogginlägg. En dag som denna är det är inte svårt att förstå varför. Runt 25 grader varmt, en klarblå himmel, grönska så långt ögat når och tusentals maskrosor som lyser upp fälten. En småländsk sommaridyll, om man så vill. Men allt är inte vad det verkar. För några veckor sedan förvandlades Mickan Thors paradis till en mardröm när en objuden gäst dök upp.

Lyssna på intervjun med Mickan - om hatet och hoten - i ljudspelaren i toppen av sidan.

Lyssna på Hallpressens kulturchef Anders Rydell när han berättar mer om det här problemet. Ljudet finns i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".