Ann Linde, Peter Eriksson, Isabella Lövin, Stefan Löfven, Karolina Skog och Ibrahim Baylan.
Ann Linde, Peter Eriksson, Isabella Lövin, Stefan Löfven, Karolina Skog och Ibrahim Baylan. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Politik

Så blir Löfvens nya regering

Ann Linde (S): Jag blev jätteglad när statsministern ringde
2:39 min

Tre nya ministrar tar plats efter statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning.

Lista: Här är hela nya regeringen - namn för namn

Det var i Rosenbad, på en välbesökt presskonferens som Stefan Löfven i dag presenterade sitt nya lag. Peter Eriksson blir bostadsminister med ansvar för frågor om digitalisering.

– Min bakgrund som kommunalråd och ordförande i en litet bostadsbolag, såväl som senare års europeiska perspektiv kommer till nytta, sa Peter Eriksson. 

– Staten har en viktig roll som partner till kommunerna, men också för att göra det enklare och snabbare att bygga fler och bra bostäder, att bygga bostadsområden som är vackra där människor kan känna sig stolta över att leva i, sa Peter Eriksson.

Närmast ser han som viktigaste uppgift att få ett bra resultat i de pågående förhandlingarna med oppositionen.

Ny EU-och handelsminister blir Ann Linde, som tills nu varit statssekreterare hos Mikael Damberg. Tidigare var hon chef för de socialdemokratiska partiernas paraplyorgan vid EU-parlamentet i Bryssel.

Hon kommenterade de stora utmaningar EU står inför:

– Flyktingsituationen måste lösas gemensamt. Det finns inga alternativ till det, säger hon.

– Och om Storbritannien lämnar så får det stora konsekvenser. För EU, men också för Sverige, sa Ann Linde, som sa sig brinna för EU och utrikesfrågor.

Miljöministern heter från nu Karolina Skog. 

– För mig är miljöpolitik en fråga om utveckling, sa Karolina Skog.

– Jag ser fram emot att öka takten i arbetet med att uppfylla Sveriges 16 miljömål, sa Karolina Skog, som kommer att vara chef för miljö- och energidepartementet, där Ibrahim Baylan fortsätter som energiminister, han blir även samordningsminister.

Men klimatfrågorna lämnar miljödepartementet och  övergår till Isabella Lövin och utrikesdepartementet. Isabella Lövin blir minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat och blir också vice statsminister. 

Att klimatportföljen nu byter departement, motiverade statsminister Stefan Löfven med att frågorna om klimat, bistånd och internationellt utvecklingssamarbete är globala frågor som ligger nära varandra. 

Framtidsminister Kristina Persson lämnar regeringen. Enligt statsminister Löfven är den analys hon lett om stora framtidsfrågor avslutad genom att flera arbetsgrupper överlämnat sina slutrapporter till regeringen. Framtidsfrågorna övertas av en analysgrupp som rapporterar direkt till regeringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".