Flyktingpojke på Lesbos.
Foto: TT

Rapport från Lesbos: Instängda bakom taggtråd

Erik Gerhardsson: Kvar i flera månader
5:59 min

Bland höga stängsel hålls tusentals flyktingar i stora läger. Här kommer Erik från Ingarp tillbringa sin sommar.

Många har börjat planera för sommar och semester - en som vet var han ska tillbringa sommaren är 20-årige Erik Gerhardsson från Ingarp utanför Eksjö. Han har i omgångar verkat som volontär bland flyktingarna på grekiska ön Lesbos, och där stannar han även i sommar.

Under april sjönk migrantströmmen till de grekiska öarna med 90 procent, enligt EU:s gränsmyndighet Frontex - färre än 2700 flyktingar kom under hela månaden, så många kom varje dag till Lesbos när strömmen var som störst. Trots det är behovet av hjälp stort bland flyktinglägren, där volontärer drar ett tungt lass. Bland annat handlar det om att ge tröst under en lång väntan.

– Processen är otroligt långsam och otroligt frustrerande för många av dem, säger Erik Gerhardsson till P4 Jönköping.

Han beskriver att läget numrera är någorlunda under kontroll på ön, men att flyktingarna ändå har en besvärlig situation.

– Folk hålls instängda av taggtråd, stängsel och poliser. Det är brist på mat, folk sover ute i tält och fryser om nätterna men hygienen är nästan värst... 

Antalet frivilliga som hjälper till på de grekiska öarna är nu bara en bråkdel av hur många de var under de värsta månaderna. En stor del av hjälpen kommer nu istället från lokalbefolkningen.

– Grekerna gör en otrolig insats. Det är väldigt många som är engagerade som vill hjälpa, berättar Erik.

Hör intervjun med Erik i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".