Deltagarna i Visionspaltaset i Vetlanda 2016. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 2
Deltagarna i Visionspaltaset i Vetlanda 2016. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Cecilia Hjorth Athler. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Projektledaren Cecilia Hjorth Athler är mer än nöjd med satsningen på Visionspalatset. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Vetlanda

Nu ska visionerna bli verklighet

Anne-Lee Makrill: Vi har kommit fram till så mycket häftiga saker
1:45 min

Under en veckas tid har nio personer suttit instängda i ett kallat Visionspalatset och här inne har det jobbats med att göra Vetlanda till en bättre plats.

Förra söndagen gick nio förväntansfulla visionärer från Vetlanda kommun in i det så kallade Visionspalatset, ett hus som tillfälligt byggts upp på torget i Vetlanda, där idéer för en bättre stad skulle stötas och blötas under en veckas tid. Under lördagen var det dags att släppa ut de nio deltagarna. Men vad har de egentligen kommit fram till?

– Vi har kommit fram till en massa saker, säger Niclas Lindqvist, en av deltagarna. Allt från en förändrad parkeringsplats, folk som vill ha en cykelväg, man vill ha en skejtpark. Sen har vi också pratat om mycket större saker: kulturhus, kulturskola.

Niclas tror att det är genomförbara saker - om det finns pengar.

– Vi har ju bortsett lite från det, för vi tycker att det skulle satt begränsningar i visionsarbetet.

Anne-Lee Makrill, en annan av deltagarna, har haft en riktigt bra vecka:

– Jag är supernöjd. Vi har kommit fram till så mycket häftiga saker.

En annan som är nöjd är projektledaren Cecilia Hjort Athler på Tillväxt Vetlanda, som står bakom arrangemanget tillsammans med Hallpressen. Nu ser hon fram emot att visionerna som arbetats fram ska bli verklighet.

– Jag är lyrisk! Nu ska vi låta alla vara med och komma med sina tankar och idéer för att få ett ännu bättre Vetlanda att bo i och verka i och besöka. 

En vision som redan är klar och som presenterades när deltagarna lämnade Visionspalatset på torget var en alldeles egen Vetlandalåt.

Lyssna på inslaget ovan så får du ett smakprov från den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".