Studenter som firar att de tagit examen.
Det är dyrt med alla kläder, mössor, biljetter och annat som ska köpas inför studenten. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Jönköping

Dyra studenttider får familjer att vända sig till socialen

1:25 min

Företagen har gjort studenten till en business samtidigt som ekonomiskt svaga familjer tvingas söka extra försörjningsstöd för att klara av högtiden.

– Det händer att familjer ansöker om försörjningsstöd till studenten, alltså för kläder, festen och vad det kan vara, säger Anders Ivar som områdeschef för försörjningsstöd på Jönköpings kommun.

Snart är det dags för studenttiderna - och det märks av i många plånböcker och kanske i sömnlösa nätter för de som har det tufft ekonomiskt.

Det ska köpas studentmössor, klänningar, kostymer och biljetter till efterfesterna. Bara en studentmössa kostar från ungefär 500 kronor till långt över tusenlappen. Sen förväntas ju kanske mottagning för flera gäster, gärna med mat och dryck.

När Svensk Handel för några år sen räknade ut vad studenten kostar för en familj hamnade notan på 16 000 med alla kläder, studenttillbehör, mottagning och så vidare. På vissa skolor är det också tradition med studentkryssningar, nedräkningsfester med mera, det tickar bara på. Så pass att en del familjer alltså vänder sig till socialtjänsten för att få extra hjälp med det ekonomiska, berättar Anders Ivar.

– Vi har haft en restriktiv hållning, vi menar bland annat att man faktiskt haft tre år på sig att förbereda och lägga undan pengar, säger han.

Jönköpings kommun betalar alltså inte ut extra försörjningsstöd för studenten. Istället kan man få goda råd, som att handla second hand, hålla det lite enklare på mottagningen och skippa allt det där onödiga.

Man kan verkligen säga att det är alldeles för mycket hysteri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista