Henrik Rasmusson
Henrik Rasmusson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio

Historisk rättegång om pirat-TV

Henrik Rasmusson, åklagare: Det största som nått domstol i Sverige
1:30 min

I dag startade rättegången mot fyra män från Jönköping som står åtalade i den stora Pirat-TV-härvan.

Enligt åtalet ska Jönköpingsborna haft en central roll i att ha hjälpt över tusen personer i Jönköping att kunna se betalkanaler utan att betala tv-bolagen.

Aldrig tidigare har domstolen haft ett pirat-TV-mål med så många användare.

 

– I det här sammanhanget bedömer jag storleken efter antal kunder. Det är åtminstone 1 300-1 400 kunder och det gör det till det största målet som nått domstolen i Sverige, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson som är specialinriktad på den här typen av mål.

De som har varit kunder ska ha fått ta del ett väldigt stort kanalutbud för knappt 2 000 kronor om året. Det är lika mycket som samma kanalutbud skulle kunna kostat månadsvis om det var lagligt.

Men av alla dryga 1 000 användare är det bara ett tiotal som har dömts.

– Vi har begränsat med resurser i staten och vi har fokuserat i huvudsak på de som har organiserat nätverket. Men också ta ett antal kunder för att visa att det inte lönar sig att vara kund till ett sånt här nätverk säger Henrik Rasmusson.

Av de som är åtalade nu erkänner alla att de haft utrustning för att titta på kanalerna olagligt men inte att det är de som har organiserat det.

Att erbjuda den här olagliga tjänsten brukar ge dagsböter eller villkorlig dom. Men efter som det här är ett mycket omfattande nätverk med många kunder talar mycket för att en fällande dom skulle ge fängelse.

Samtidigt som tv-bolagen har krävt nästan 100 miljoner kronor i skadestånd.

– Vi menar på att det inte är rimligt och i vart fall är det oskäligt för det finns inte någon möjlighet att någon kan betala den summan som det yrkas på, säger Marcus Johansson, försvarsadvokat till en av de åtalade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".