Foto: Martina Wärenfeldt/Pressbild
Fredrik Modéus. Foto: Foto: Martina Wärenfeldt/Pressbild

Biskopen bekymrad över utlandsresorna

Biskop Fredrik Modéus: Så här ska det inte gå till
0:59 min

Sveriges Radio har under dagen rapporterat att representanter från Svenska kyrkan åkt på utlandsresor för medlemmarnas pengar.

Församlingar inom Svenska kyrkan har gjort av med mångmiljonbelopp av medlemmarnas pengar på utlandsresor av medlemmarnas pengar på utlandsresor, och där har de bland annat betalat för vin och öl till de anställda.

En som reagerar på beskedet är biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus.

– Det är besvärligt och jag blir naturligtvis bekymrad, och jag förstår väldigt väl om människor blir bekymrade. Så här ska det inte gå till, om det är sant, säger Fredrik Modéus.

Svenska kyrkan har i dag över sex miljoner medlemmar och det är deras medlemsavgifter som till största delen finansierar kyrkans verksamhet. Vissa församlingar väljer att inte använda sin pengar till resor alls, medan andra har rest för miljon belopp.

– Alla resor som görs måste vara väl motiverade och utan överflöd och med ett bra program. När det blir fel så har jag förståelse för att man blir upprörd, säger Fredrik Modéus.

Relaterat

Mer om Kyrkans resor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".