Asylsökande Herrestad.
1 av 3
Salehe är en av de som tvingas lämna asylboendet i Herrestad. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Asylsökande Herrestad.
2 av 3
Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Asylsökande Herrestad.
3 av 3
Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Värnamo

Ansökan fylldes i fel - asylboende tvingas stänga

Salehe: Alla barn gråter
0:43 min

Asylboendet i Herrestad i Värnamo kommun tvingas stänga på grund av en felaktigt ifylld ansökan

När boendet öppnade för sex månader sedan såg Migrationsverket genom fingrarna när de godkände ansökan. Men i samband med en ny ansökan från boendet inkommit väljer Migrationsverket nu att stänga ner boendet fram till dess att den nya ansökan börjar gälla. Det innebär att de 49 asylsökande som bott där tvingas flytta till andra boenden.

Senast den 17 juli måste de boende lämna Herrestad. I slutet av september kommer boendet kunna öppna igen när den nya ansökan börjar gälla, men då med nya familjer.

På torsdagen åkte många av de som bor på boendet, men även flera andra som engagerat sig, till Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping för att demonstrera mot beslutet.

Migrationsverket säger till P4 Jönköping att de har varit tillmötesgående genom att skjuta på beslutet, så att barnen hinner sluta skolan. Däremot går det inte att ändra på beslutet gällande stängningen, och det framför allt av rättviseskäl gentemot andra boenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".