Man spelar poker hemma vid datorn.
Roger Thörn berättar att han inte fick någon klient till sitt behandlingshem. Foto: Foto: Erlend Aas/ Scanpix

Experten: Ingen vill betala för behandling av spelmissbruk

Roger Thörn: Hade du varit narkoman istället hade vi kunnat hjälpa dig
2:17 min

Spelmissbrukarna är för många för att kommunerna ska börja våga ta tag i problemet, säger föreståndaren för ett behandlingshem som inte fått några klienter hänvisade.

Per, från Nässjö, har varit spelberoende i tio år och tycker att han inte får någon hjälp. Och det är inte klart om det är kommunen eller sjukvården som ska ansvara för vård och behandling.

Roger Thörn, föreståndare för Kolmårdens behandlingshem, berättar att ingen patient fick bistånd för att lägga sig in hos honom för sitt spelmissbruk.

– Det var ingen som fick bistånd för att lägga in sig hos oss, så vi fick lägga ner den. I dag driver jag en öppen behandling istället, säger han.

Du fick inga klienter från kommuner och liknande?

– Nej, jag var det enda behandlingshemmet i Sverige som arbetade med endast denna fråga. Men det var ingen som ville ta problemet på allvar, så jag var tvungen att ändra inriktning.

Jag tror att de inte vill ta i problemet, för det är så stort och de är så många. Så om man måste börja hjälpa en, måste man hjälpa alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".